АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРИЕХА ПРОЕКТИТЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

Народно събрание
25.05.2023 / 16:03

Депутатите приеха законопроектите на ГЕРБ - СДС, БСП и ПП - ДБ за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие. Предложението за нов законопроект на ИТН бе отхвърлено.

В хода на дебата Кристиан Вигенин от БСП обясни защо е нужно приемането на закон за защита от домашното насилие и се опита да разсее обвиненията към социалистите.

"Бих искал да кажа, че в годините БСП несправедливо беше обвинявана, че с действията и позициите си възпрепятства ефективната борба с домашното насилие. Ние неведнъж заявявахме, че опитите чрез защита от домашно насилие и на защитата на правата на жените да се прокарват спорни идеологии всъщност не решават, а задълбочават проблема".

Надежда Йорданова от ПП-ДБ призова да се загърбят политическите боричкания и да се гарантира здравето и живота на десетки. Тя посочи, че липсва гаранция и ефективна защита и в този момент, като трябва да се разшири кръгът на защита и на защитаваните лица.

"На първо място се предвижда от срока за заповедта за защита да се приспада срокът на заповедта за незабавна защита”.

От “Възраждане” заявиха, че домашно насилие съществува, но предложените законопроекти не откриват нищо ново, нито търсят и предлагат ефективни мерки за борба с него. “Двата законопроекта са идентични”, казаха от “Възраждане”. Те ще са с акцент върху жертвата, независимо че дават заявка, че се решават проблемите с превенцията. За “Възраждане” основната цел е да се разшири кръгът на социалните услуги, които ще бъдат дадени в ръцете на граждански организации. Цончо Ганев заяви:

"По-притеснително е, защото трябва да говорим за това какво предстои в семействата, за децата ни и за възможността от донос да знаем, че всяко семейство е в огромен риск, когато някой реши просто да пусне поредния донос, децата да биват отнемани”.

От ГЕРБ обясниха, че все още липсва национална информационна система за домашно насилие, но на националния телефон 112 за 3 години са получени над 110 000 сигнала за домашно насилие, като пострадалите деца за миналата година са близо 1000, а за тази година, до момента, 11 са убитите жени. Екатерина Захариева обясни:

“Дори и подобрените текстове срещат абсолютно погрешна интерпретация”.

Калина Константинова от ПП обвини “Възраждане” в популизъм.

“Ние тук не дискутираме Истанбулска конвенция, а изменения и подобрения в закон, приет през 2005 година”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова уточни исторически процеси, станали през годините в Народното събрание.

"Вие сте новото ПП от "Възраждане". Идвате наготово, след шестгодишна битка на БСП, носите “промяната” и след това се прегръщате с “Мутри вън”.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев