АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ДОПУСНА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ГЕШЕВ

ВСС
25.05.2023 / 11:50

Висшият съдебен съвет (ВСС) допусна за разглеждане на предложението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Той поиска отвод на членовете на ВСС, предложили неговото отстраняване, но те отказаха.

Решението беше прието с 14 гласа "за", а четирима "против". Главният прокурор си направи самоотвод за това гласуване и не участва в него. По правилник то трябва да се разгледа до 7 календарни дни след като решението е гласуване.

Иван Гешев обясни пред ВСС, че не е правил записа между него и Йордан Стоев от ВСС, в който се говори за неговата оставка, както и дали ще получи гаранции за сигурност, когато си я подаде.

Стоев също отрече да е правил записа. "Записът, който беше представен на пресконференцията на Иван Гешев, е един прах, за да може да се отклони вниманието от настоящата процедура. Аз не съм правил записа. Ще получа призовка от ВКП днес. За какво и защо не знам", заяви членът на ВСС, който се появи в аудиозапис, представен от главния прокурор миналата седмица на брифинг.

"Прочетох заповед, в която пише, че главен прокурор е г-н Борислав Сарафов. С това приключвам темата", лаконично заяви Гешев.

“Не аз съм поканил Иван Гешев, за да отида в дома му на гости, а той ме е поканил. Той представи едни съобщения на телефон, които не са пълни. Всичко, което е между нас, не е показано, но то ще бъде показано на съответните органи”, добави Стоев.

Стоев каза, че няма да си направи самоотвод, а нарече записът "манипулация от страна на Иван Гешев, което ще бъде доказано от компетентните органи".

Гешев: Ще поискам отвод на членове на ВСС, които може би участват в покушението срещу съдебната власт

Крайно време е да разкрием истината за всичко случващо се. Държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Една от тези институции е ВСС. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, записи, чатове и недомлъвки, заяви правосъдният министър Крум Зарков.

Зарков посочи, че има разнопосочни твърдения - “правени ли са такива записи, кой ги е правил, използвани ли са за принуда и изнудване”, отбеляза той и подчерта, че ВСС е органът, които трябва да прецени това.

“Процедурите са разписани от ВСС във вътрешни правила. В момента ще се разглежда допустимостта и редовността на първата започнала процедура. За втората, която беше внесена преди няколко дни тече срок за даване на становище от главния прокурор”, каза Зарков и уточни, че срокът е 7 дни.

Вероника Имова от ВСС призова да разглеждат предложението за освобождаването на Иван Гешев безпристрастно, а не трябва да се обсъждат различни декларации.

Калина Чапкънова предложи да се обсъди декларацията на шестимата членове от прокурорската колегия, с които искат предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев упълномощи адвокат Томова, която да води неговата защита.

Дневният ред включва две точки. Първата е произнасяне по редовността и допустимостта на предложението от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушаване на служебните задължения.

Втората е продължаване на обсъждането на сигнала, подаден до Висшия съдебен съвет на 16 май 2023 г. от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба, и изслушване на подателя на сигнала и посочените в сигнала лица.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев