АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ СРЕЩУ БОЙКО БОРИСОВ И МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Прокуратура
22.05.2023 / 13:47

Два часа преди кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да се срещне с президента Румен Радев, за да обяви дали ще предложи проект на кабинет, който да бъде гласуван в парламента, или ще върне на държавния глава първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, от прокуратурата обявиха, че започват проверки по сигнали срещу бившия премиер Бойко Борисов и самата Мария Габриел.

В прессъобщението от Върховната касационна прокуратура няма имена, а само инициали, но и позиции на лицата, срещу които са подадени сигналите.

- Сигналът срещу Бойко Борисов, описан като председател на политическа партия, е от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба. Сигналът съдържа данни за престъпление и срещу бившия земеделски министър на Борисов Мирослав Найденов и други лица.

- Сигналът срещу Мария Габриел е отново от сдружение – че като бивш евродепутат е използвала общинско жилище в София.

- Има два сигнала от граждани с твърдения за противоправни действия на двама членове на Прокурорската колегия Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които са част от шестимата, които поискаха предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

- По сигнал на гражданин ще се проверяват твърдения за пренесени в началото на 2021 година през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор, каквото е старото име на „Авиоотряд 28“.

От прокуратурата информират, че ще бъдат направени лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура, а в зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от Антикорупционната комисия , ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП, министерства и ведомства.

В друго прессъобщение прокуратурата обяви, че не бави т.нар. дело "Барселонагейт", а че по разследването се работи интензивно, а твърденията в обратна посока "имат за цел да затруднят и осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси". Уточнява се, че в Софийската градска прокуратура се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели.

Освен това във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка на изнесени от главния прокурор Иван Гешев миналия понеделник данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. За тези свои твърдения миналия петък обвинител номер едно е дал обяснения, а днес пък е направил същото пред прокурор от Софийската градска прокуратура по сигнал срещу него от заместника му Борислав Сарафов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев