АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ МЕХАНИЗЪМ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Народно събрание
19.05.2023 / 15:26

Депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор, внесен от Министерския съвет.

Законопроектът бе приет със 191 гласа "за", нито един "против", като 33-ма депутати от "Възраждане" гласуваха "въздържал се".

Законопроектът на партия "Възраждане" бе отхвърлен, като се въздържаха 149 депутати.

В законопроекта на Министерския съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява обвинител номер едно и неговите заместници.

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаване на тази длъжност. Предвижда се той да бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в ролята на разследващ прокурор предвижда законопроекта. Те трябва да отговарят на няколко условия, минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.

Предлага се и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взема с 13, а не със 17 гласа от Висшия съдебен съвет.

Като болезнено актуален определи законопроекта служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

"Твърде дълго време системата се управляваше на принципа “мъка без край”. И това води до нейния мъчителен край."

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС:

"Ще получи нашата подкрепа законопроектът. И наистина се надявам да започнем съвсем скоро и сериозната работа по конституционни изменения, така че да сме убедени, че и този законопроект няма да бъде сполетян от съдбата, която сполетя и законопроекта на правителството "Борисов 3".

Надежда Йорданова от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България":

"Конституционната реформа не е необходима, за да гарантира законосъобразност на законопроекта, който разглеждаме. Конституционната реформа е необходима, за да гарантира дълбока съдебна реформа, реформа на прокуратурата, която да я направи ефективна, ефикасна и прозрачна, реформа, която да не позволи повече в България да има главни прокурори, като Татарчев, Цацаров и Гешев".

Спор се разгоря и между ГЕРБ и БСП за политическата отговорност.

Депутатът Радомир Чолаков от ГЕРБ:

"Този закон на второ гласуване трябва да бъде гласуван така, както е внесен от Министерски съвет, за да е ясно, че това е законопроектът Зарков и той носи абсолютно пълна отговорност за този текст. Това, което виждаме в момента, и това, което ще се случи днес в тази зала, е как политическата целесъобразност побеждава над законосъобразността и над конституционосъобразността".

Апострофира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Признавате пред цяла България, че един министър, и то служебен, се е противопоставил на професионализма в съдебната система и е принудил Народното събрание да приеме противоконституционен закон."

Депутатите обсъждат промени в НПК и Закона за съдебната власт

 

Депутатите продължиха работата си с обсъждане на 7 законопроекта за промени в Наказателния кодекс, свързани с увеличаване на наказаниятаза пияни и дрогирани шофьори, както и за трафика на мигранти. Предложението е на парламентарната група на БСП. След приключване на законодателната дейност ще се премине към парламентарен контрол, който ще бъде минимум три часа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев