АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДИЯ АНДРЕЙ ГЕОРГИЕВ: ИЗЛИЗАНЕТО НА ГЕШЕВ В ОТПУСК НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ НЯМА ДА УПРАЖНЯВА НЯКАКВО ВЛИЯНИЕ

Андрей Георгиев
18.05.2023 / 15:07

"Като организация, която иска да работи за принципи и правила, съдът трябва да каже какво е достойното отношение. Ние нямаме нищо против тези трима души (Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров - б.р.), ако те заявят ясно на обществото какво са направили, получат съответната отговорност и след това започнат да действат, съобразно законите на страната, ние сме готови да подкрепим всякакви техни действия. Но преди това, всичко, което чухме дотук, изглежда като научна фантастика. Българското общество имало право да знае фактите, досега какви факти научихме?".

Това каза пред БНР съдия Андрей Георгиев от Софийския районен съд и член на Съюза на съдиите и припомни, че преди няколко години говорител на прокуратурата обяви за атентат чрез сървъра на пръскачките на парламента, които се оказа, че работят ръчно и няма такъв сървър:

"Говореше се и за осколки, летели с първа космическа скорост (при атентата срещу Гешев - б.р.). Това ли ще са фактите? Така ли ще ги изнасят? Всичко е една заблуда, един сюжет, който ние не можем да търпим".

Съдия Георгиев подчерта, че акцентът в позицията на Съюза на съдиите не е върху оставките на Гешев, Сарафов, Тодоров и всички от ВСС, а, че "тези хора нямат необходимите качества и не може да има никакво обществено доверие към тях с оглед на това, което са направили дотук".

"Имаме искане всички членове на ВСС да престанат да изпълняват функциите си, защото с всичко, което чуваме, те на практика са под заплаха от един от хората, от когото се очаква да вземат решение. ... Във връзка с искането за оставки на членовете на ВСС по-важно е не кой ще бъде във ВСС, а по какви правила ще работи той и по какви правила ще съществува главният прокурор".

По думите на съдията от Софийския районен съд и член на Съюза на съдиите това, че Гешев обяви, че излиза в отпуск, не значи, че няма да упражнява някакво влияние.

"Ако продължаваме с още от същото, ще бъдем в сюжета на сериала "Октопод" още дълго време", смята той.

БНР

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев