АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ БЪДЕ ИЗСЛУШАН В ПАРЛАМЕНТА ПО СКАНДАЛА "ГЕШЕВ-САРАФОВ"

Народно събрание
18.05.2023 / 08:29

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ще бъде изслушан от депутатите по повод изнесената информация от главния прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов за случаи на забавяне на наказателни производства.

След започналите конфликти в прокуратурата пред депутатите вече говори министърът на правосъдието Крум Зарков, а скандалът "Гешев-Сарафов" доведе до предложения за промяна в Конституцията.

От "Продължаваме промяната"-"Демократична България" мотивираха искането си с това да бъде, цитирам, "преформатиран моделът на управление на прокуратурата". Депутатът Христо Иванов:

"Максимално ограничаване на правомощията на главния прокурор и особено на неговите кадрови правомощия, всички онези форми на формално и неформално влияние, което ѝ позволява дълго време да държи дела "на трупчета", безотчетно, и да ги пази за трудни моменти, когато дойде трудния политически момент да се видят като политическо оръжие - това, което виждаме в момента да се случва".

Атанас Атанасов от "Демократична България" заяви, че ще предложат и промени в Закона за МВР, "за да може да се получи този синхрон между различните власти, за да се прилага еднакво законът спрямо всички".

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов декларира готовност да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор.

"По този скандал, който се води, ни прави по-твърдо убедени, че политическата класа трябва да се меси само чрез Конституцията и законите. И ние имаме проект на промени в Конституцията."

Очаква се в дневния ред на депутатите да влезе и изборът на ръководство на парламентарните комисии.

Вече беше избран първият председател - Стою Стоев от ПП-ДБ. Той оглави Комисията по правни въпроси.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев