АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЯН МАГДАЛИНЧЕВ: ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ЗАДВИЖЕНА ПРОЦЕДУРАТА ВЪВ ВСС ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ГЕШЕВ

 Боян Магдалинчев Снимка: Силвия Великова
15.05.2023 / 13:31

"Все още не е задвижена процедурата във ВСС. Към този момент нямаме върнати писмени доказателства за връчването му - срещу подпис от Иван Гешев, за да започне да тече седемдневният срок".

Това каза пред БНР Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет.

По думите му не се знае дали е подписано от Гешев съобщението:

"Седемдневният срок започва да тече от следващия ден, след като е подписано съобщението. ... В правилата не е посочено колко време той може да забави подписването на съобщението, след получаването му".

Той обясни, че още на 12 май, след като е било получено във ВСС предложение от шестима членове на Съвета за предсрочно освобождаване на главния прокурор от поста му, той е разпоредил препис от това предложение и с приложени към него доказателства да бъде изпратено на Гешев.

"Пленумът на ВСС първо трябва да прецени дали от формална гледна точка предложението отговаря на изискванията и на правилата. Ако не отговаря, се дава 7-дневен срок за отстраняване на нередностите. Ако в този срок не бъдат отстранени, се оставя без разглеждане предложението", обясни представляващият Висшия съдебен съвет.

Процедурата би продължила, ако първата ѝ фаза отговаря на изискванията, с ново заседание на Пленума на ВСС, с което се проверява допустимостта на искането, т.е. дали е подадено от лица, които са компетентни по закон.

"Има разпоредба, в която се казва, че Пленумът трябва да приема решения в разумния срок".

Магдалинчев беше категоричен, че не му се е обаждал нито един политик:

"Г-н Бойко Борисов не ми се е обаждал никога".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев