АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ПОЗДРАВЯВА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ И СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ В ОБЩИНА СЛИВЕН

Mejdunaroden den na sestrinstvoto
12.05.2023 / 13:39

В Международния ден на сестринството, който светът отбелязва днес, на 12 май, кметът Стефан Радев изпрати поздравителни адреси до медицинските сестри и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения община Сливен. В тях градоначалникът използва случая да изрази от свое и от името на цялата сливенска общност уважение и признателност към медицинската грижа и високо хуманния дълг към човешкия живот.

„За мен е чест да се обърна към Вас, за да изразя дълбокото си уважение за професионализма, с който подкрепяте болката, вярата и надеждата на пациентите, дарявате им грижа и милосърдие! Като кмет на общината изказвам благодарността си за високия Ви професионализъм! Дълбоко ценим Вашето себеотдаване и неуморен труд. Той заслужава дълбока признателност от обществото! Сливен има нужда от Вас! Бъдете горди с професията си!“, се казва още в поздравленията на кмета Радев. Поздравителни адреси той изпрати още до ректора на МУ „Проф. Д-р П.Стоянов“-Варна - проф. д-р Валентин Игнатов и директора на сливенския Филиал на университета - проф. Иван Александров.

„Изключително сме удовлетворени, че в нашия град развива дейност учебно заведение за подготовка на медицински сестри и акушерки. Филиалът към Медицинския университет – Варна осигурява съвременно качествено обучение на бъдещите специалисти по здравни грижи в духа на обета, милосърдието и моралните закони на Флорънс Найтингейл“, пише в поздравлението си Стефан Радев. В него той още използва приятния повод да изрази благодарност за отличната организация в обучението и всеотдайността на преподавателите. „Чрез Вас бих искал да поздравя сливенските студенти за правилния избор на бъдеща професия, който са направили, и да им пожелая здраве, успехи и много вдъхновение в учебната подготовка!“, завършва кметът.

Филиалът на Медицински университет - Варна в град Сливен е разкрит с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г. и осъществява обучение по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, редовна форма на обучение. Образователно-квалификационната степен е „бакалавър“, а срокът на обучение е 4 години, като последната е преддипломен стаж.

Международният ден на медицинските сестри се чества официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва, подобна на Хипократовата.

Пресслужба на община Сливен

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев