АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БСП КЪМ МАРИЯ ГАБРИЕЛ: ПОДХОДЪТ ВИ Е ГРЕШЕН, ТАКА НЯМА ДА СТАНЕ ПРАВИТЕЛСТВО

Срещата на Мария Габриел с БСП
11.05.2023 / 17:30

Подходът ви е грешен, така няма да стане правителство. Няма приоритети, няма философия!

С тези остри думи се обърна към номинираната за премиер от ГЕРБ - СДС Мария Габриел зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски. Той не спести критики към подхода на първата политическа сила - кандидат-премиерът, без до него да е лидерът на партията, която го номинира, да води разговорите за подкрепа.

Социалистите дадоха да се разбере, че няма да подкрепят правителство, предложено от ГЕРБ - СДС. БСП няма да участва само, за да участва, изтъкна Георги Свиленски.

"На тази среща много по-полезно, важно и ефективно щеше да бъде да присъстват и г-н Борисов, и г-жа Нинова. Отсъствието им повдига определени въпроси. В рамките на повече от месец на обществото не е ясно кой е план А, кой е план Б, какво правителството искате, с какви конкретни приоритети", критикува Георги Свиленски.

"На българското общество не е ясно какъв тип правителство търсите - на експерти, с ПП, или с други политически сили. Сега ни представяте вашите приоритети, на предишната дискусия обсъждахме приоритетите на други", посочи Свиленски. И изтъкна, че в посоченото от Габриел предложение не вижда приоритетите на БСП. "Не се говори нищо за доходи, не се говори за цените и инфлацията", посочи Свиленски.

"Трябва да разберем как виждате съставянето на правителството. Да се върнем в България. Водите разговори с всички групи. Сега представяте вашите приоритети. Получихме тези на ПП - ДБ. Знаем всички приоритети и в крайна сметка нашите приоритети и ангажименти не ги виждаме в тези приоритети или в по-голямата им част, което трябва да уточним в разговорите. Не се говори нищо за доходи, повишаване на заплатите. Казахте за инфлацията, но само пред нас. Дано не е приоритет за пред БСП. Искаме да кажете ясно какво правителство очаквате да оглавите. Кой ще ви подкрепи? Продължавате ли разговори с всички? Така няма да стане! Имаше контактни групи, екселски таблици, срещи в молове. Трябва да сложим картите на масата, да кажем какво искаме да се случи в България - 5 приоритета, които да се оправят. А празните кутийки да ги оставим на Борисов да се забавлява", не спираше с атаките си Георги Свиленски.

"Преди да ви номинират бях казал, че Борисов ще обяви премиер и ще се скрие. Така и стана. Дано на тези въпроси можете да ми отговорите вие или г-жа Атанасова, за да говорим по приоритетите. Какво правителство, с каква подкрепа, за какъв срок? БСП няма да участва само, за да участва. Явили сме се с ясни приоритети и от нас се очакват ясни ангажименти - образование, здравеопазване и социална политика. Съдебната система и Шенген са безспорни и няма какво да коментираме", категоричен бе представителят на левицата.

На този етап срещите са между кандидата за министър-председател и партиите, от които той търси подкрепа, обясни отсъствието на Борисов Мария Габриел в отговора си на нападките на Свиленски. И подчерта, че е запозната с българските реалности, че не се е откъсвала от българската политика.

"Вие искате тези кутийки да се запълнят преди разговорите. Искаме проевропейско правителство, с ясен профил на хора, които подкрепят приоритетите. Следващите въпроси са кога, какво и накрая отворихте най-голямата перспектива и имаме около какво да се обединим", измъкна се Мария Габриел с бланкетен отговор.

Моето послание към вас е, че няма да бъдат рязани социални плащания, обърна се по-рано към представителите на БСП Мария Габриел.

Мария Габриел подчерта, че борбата с войната по пътищата, подобряването на сигурността на българските граждани също е неин приоритет.

Но изтъкна, че държи на това България да изпълнява ангажиментите си към НАТО.

И пред социалистите тя повтори, че амбицията й е да работим заедно с българска стратегия на трите ААА - амбиция, авторитет, ангажимент.

Започвам с нещо, с което започвам всяка среща. Ключовата дума днес е "диалог", каза тя.

"Амбиция да покажем, че сме способни да съставим правителство с екип, чиито решения не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно. Авторитет на България е Европа - да участваме в процесите в ЕС. Ангажимент към българите, да работим така, че хората да имат по-спокойно ежедневие и по-достоен живот. Искаме да водим диалог, който да изпълни със съдържание тези думи, ще си задаваме и неудобни въпроси. Чрез диалог ще се преодолеят различия, за да утвърдят обединяващото. Правителството трябва да е символ на амбиция, авторитет и ангажимент", каза Мария Габриел.

И изложи идеите си за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, за разделяне на КПКОНПИ, за конституционна реформа.

По-късно разговорът между двете парламентарни групи продължи на закрити за журналистите врати.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев