АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП ВОДИ УБЕДИТЕЛНО НА БАЙДЪН

Доналд Тръмп
10.05.2023 / 16:05

Само около една трета смятат, че Джо Байдън е умствено и физически годен да продължи да изпълнява президентските си функции след 2024 г. - според 32% той има необходимата умствена годност, а според 33 на сто - физическа

Ден след Гергьовден в САЩ беше оповестено най-новото социологическо проучване за политическата битка за Белия дом през 2024 г. То е по поръчка на влиятелните медии Washington Post и ABC News. Данните сочат безпрекословно лидерство на Доналд Тръмп както спрямо настоящия президент Джо Байдън, така и за първичните избори в Републиканската партия.

Миналата година след междинния вот за Конгрес и губернатори, редица наблюдатели на американските политически процеси в свои изказвания отвъд океана, а и у нас, се опитаха да лансират тезата, че губернаторът на Флорида Рон Десантис бил големият „победител“ и щял да грабне президентската номинация. Още тогава изтъкнахме, че подобен сценарий е нереалистичен.

Десантис на този етап си остава регионален лидер с тясна подкрепа в национален мащаб, при това затворена в рамките на Републиканската партия. Докато Доналд Тръмп продължава да е най-могъщата фигура на консервативния небосклон, чиято подкрепа надхвърля партийните граници на републиканците. В текущата предизборна кампания Десантис би имал шанс само при на оттегляне на Тръмп по някаква причина.

Онези, които се опитват да изтъкват възрастовия аргумент, не отчитат безспорния факт, че за разлика от Джо Байдън, който още на предните избори през 2020 г. показваше белези на старческа слабост, 76-годишният Доналд Тръмп е като изваден от машина на времето - пуснете си запис с негови речи или интервюта отпреди десет-петнайсет години и ги сравнете с днешните. Няма да намерите разлика нито в темперамента, нито в енергията. В това отношение Тръмп стои по-добре дори в сравнение с „младежа“ Десантис, който е едва на 44 години.

Според цитираното социологическо проучване Доналд Тръмп води в президентската надпревара спрямо Байдън със седем пункта. Кандидатурата на настоящия американски президент е твърде непопулярна дори и в средите на Демократическата партия. Едва 36 процента от избирателите одобряват неговата кандидатура, докато 56 процента са твърдо срещу нея.

Нещо повече, цели 68 на сто е делът на респондентите, които смятат Байдън за твърде възрастен за нов президентски мандат. По-малко от половината, 44%, мислят същото за Тръмп. Само около една трета смятат, че Джо Байдън е умствено и физически годен да продължи да изпълнява президентските си функции след 2024 г. - според 32% той има необходимата умствена годност, а според 33 на сто - физическа. Напълно противоположна е картината на обществените настроения по този въпрос при Доналд Тръмп - 64% смятат, че той е физически годен, а 54% - че е достатъчно умствено свеж за нов президентски мандат.

Съкрушителни за Байдън са и данните за икономическата политика. Едва 36% смятат, че той се справя добре с икономическите проблеми, докато цели 54% намират икономическата политика по времето на Тръмп за по-добра за страната.

Проучването на Washington Post/ABC News очертава и тенденция на разширяване на подкрепата за Доналд Тръмп в редица важни електорални групи. В сегмента на черните избиратели той бележи значителен ръст - от 12% през 2020 г. на 27% понастоящем. Сходна е картината и при испаноезичните избиратели - през 2020 г. 30% са подкрепяли Тръмп, докато сега процентът е 43. При независимите избиратели, т. е. тези, които не се определят като партийни привърженици на двете големи партии - сегмент, който има определящо значение за изхода от президентските избори, данните от проучването сочат преднина за Тръмп с 42% спрямо 34% за Байдън, а 24% все още не са решили кого да подкрепят.

За сравнение, на вота през 2020 г. сред независимите избиратели Байдън победи Тръмп с 52:43. Все пак в тежест за Тръмп е обстоятелството, че малко над 50 процента от респондентите смятат, че той трябва да бъде разследван за опит незаконно да бъдат променени изборните резултати от 2020 г., за нахлуването в Конгреса на 6 януари и за незаконното изнасяне на класифицирани документи. Но дори и онези 26% от независимите избиратели, които искат това, заявяват, че ще гласуват за него през 2024 г.

Що се отнася до първичните избори за президентската номинация на Републиканската партия, проучването на Washington Post/ABC News не показва знаци за евентуални размествания. Тръмп води безапелационно с 51:25 спрямо Десантис, докато подкрепата за всеки от останалите шестима кандидати, които са се обявили до момента, има едноцифрен числов израз. В същото време в щаба на 45-тия президент се обсъжда сериозно един стратегически ход по отношение на предстоящите предизборни дебати с останалите кандидати в партията, които ще започнат през август в Милуоки, щата Уисконсин.

Има вероятност Доналд Тръмп да откаже да се явява на такива дебати. Логиката на подобна стратегия е в това, че преднината му пред останалите е достатъчно убедителна и трудно преодолима, но враждебната медийна среда би ги използвала за нова лавина от преднамерени атаки срещу него. Ако не участва в тези дебати, Тръмп отново ще напише история в сферата на политическите комуникации.

В кампанията през 2016 г. той практически заобиколи враждебните и нечестни медии („фабриките за фалшиви новини“, както ги наричаше) и комуникираше с избирателите преимуществено директно през социалните мрежи. След като обладаните от либерал-прогресистката цензура социални мрежи се опитаха да го заглушат през 2020 г., той заобиколи и тях, като създаде собствена социална мрежа, Truth Social. Ползва и досега за основна трибуна именно своята социална мрежа, медиите са принудени да го цитират оттам, а неговите привърженици тиражират позициите му именно от Truth Social във Facebook и Twitter. Евентуалният му отказ от участие в предизборните дебати за първичните избори ще бъде третото заобикаляне на установените канали за кампанийна комуникация.

Прочее, все по-добрите позиции на Тръмп в електоралните проучвания са резултат и от опитите за политическа репресия, насочена срещу него, осъществявана от политизирани и идеологизирани представители на американската съдебна власт, които са далеч от понятието за „независима съдебна власт“, което по правило свързваме с конституционната система на САЩ. Както пише бляскавият юрист, възпитаник на легендарния върховен съдия Уйлям Ренкуист и дългогодишен сенатор от Тексас, Тед Круз, в неговата книга „Покварено правосъдие: как левицата превърна в оръжие нашата правна система“, която излезе наскоро: „Използвайки закона като оръжие, арогантни съдии и газещи закона прокурори сплашват, карат да мълчат и дори затварят американците, които пречат на тяхната радикална програма. Техният „списък с врагове“ включва дори родители, които се осмеляват да говорят в защита на децата си на заседанията на училищния съвет“.

Това е тема, която провокира все по-мощно недоволство сред американската общественост. А Тръмп е най-емблематичната жертва на това „покварено правосъдие“ и всяка подобна атака само разширява електоралната му подкрепа. До изборите през ноември 2024 г. има кратко календарно, но много дълго политическо време. Поне засега то работи в полза на голямото завръщане на Доналд Тръмп.

Източник „Труд“

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев