АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ВЪЗРАЖДАНЕ": ДВОЕН СТАНДАРТ ПРИ НАРУШАВАНЕ НА ПРАВА НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ В РСМ

Станислав Стоянов
10.05.2023 / 10:20

Българските и европейски институции проявяват двоен стандарт при нарушаване на права на български граждани в Република Северна Македония. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна депутатът от "Възраждане" Станислав Стоянов.

Поводът е отказът на властите в Северна Македония да допуснат на 6 май на своя територия петима български граждани, сред които евродепутатът и говорител на ЕНП по въпросите на разширяването Андрей Ковачев, които пътували за заупокойна молитва на българското военно гробище край Ново село. Стоянов припомни и случая от 4 февруари с депутата от "Възраждане" Ангел Георгиев, който е бил задържан и удрян, телефонът му - отнет, а властите у нас и в Брюксел не са реагирали.

"В значително по-безобидния случай с Ковачев - без физическо насилие, наблюдаваме различна реакция - Министерството на външните работи с позиция, посланичката на Скопие у нас е извикана среща, има реакции на европейските институции", възмути се Стоянов:

"Констатира се двоен стандарт и липса на принципна основа на Европейската комисия и на българските институции. Непостоянната позиция при сходни проблемни случаи от страна на европейските институции и лидери на практика саботира отстояването на така наречените европейски ценности и права на гражданите в страните от Европейския съюз, както и в страните кандидат членки. Отдавна не е новина че правата на хората които открито се самоопределят като българи в Република Северна Македония не са защитени".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев