АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЪС СМАРТФОНИ НА ИЗЛОЖБА В СЛИВЕН

 Експозицията „Пътят на Данте“
07.05.2023 / 10:50

Класическа графика с добавена реалност чрез средствата на технологиите бе представена в изложбената зала „Сирак Скитник“ в Сливен. Експозицията „Пътят на Данте“, придобила огромна популярност в страната, бе открита в петък вечерта от своите създатели: художникът Светослав Косев, професор във Великотърновския университет, и колегите му д-р Атанас Марков и д-р Симеон Желев, също преподаватели. Събитието е част от Майските дни на културата и бе очаквано с голям интерес и любопитство, както от творческата колегия, така и от ценителите. Гост на откриването бе кметът Стефан Радев.

В експозицията бяха представени сюжети от песните в трите части на „Божествена комедия“ на Алигиери - „Ад“, „Чистилище“ и „Рай“. Различното от обичайните изложби бе, че всеки можеше да види образите от окачените графики в добавена, виртуална реалност, ако изтегли специално създаденото приложение DanteAR и насочи смартфона или таблета си към творбите на стената. Това създава усещането, че образите „оживяват“. Само на метри през телефона си посетителят можеше да „срещне“ ангел със златни криле, разтворил ръце за прегръдка; дракон, извисил внушителна фигура почти до тавана; огнена сфера, пламтяща във въздуха, и ред други персонажи и явления, които героят в „Божествена комедия“ описва по пътя си към спасението. Подобни възприятия при досега с изкуството сливенската публика преживява за първи път.

Графиките и триизмерните образи, които са изполвани, са дело на Светослав Косев. Авторът е поканил Симеон Желев да изработи калиграфиите – текстове от песните на Данте, вплетени в творбите. Атанас Марков е създател на приложението с добавена реалност, което сканира графиките. Проектът им за „Божествена комедия“ е създаден през 2021 г., когато се навършиха 700 г. от кончината на Данте. Част от него са и ръчно изработени книги, които представляват графиките, „нарязани“ по специфичен начин и със специални обложки. Жест към към сливенската публика е, че тя първа ще види триизмерен принт на Дантевия дракон и една непоказвана досега творба на Косев по мотиви от частта „Рай“. „Мисля, че използването на добавена реалност е по-впечатляващо за младите хора при срещите им с изкуството. Те са свикнали да има динамика, нещо да се случва. Това е начин да ги привлечем в галериите, защото те искат да има елемент, който да оживява, да ги провокира“, убеден е проф. Косев. Независимо от възрастта на посетителите обаче, при всяка първа среща с проекта винаги има „уау-ефект“.

„Каня всички наши съграждани да посетят тази изключително новаторска изложба и се радвам, че галерия „Димитър Добрович“ я организира. Наистина ще е голямо богатство колкото може повече посетители да се докоснат до нея. Основният таргет и на изложбата, а и на голяма част от събитията в Майските дни, е как да направим по-атрактивна и достъпна връзката между културата и младите“, отбеляза кметът Радев на откриването.

Сред първите посетители бяха зам.кметът Пепа Чиликова, директорът на Националната художествена гимназия Александър Дойчинов, творци, почитатели, ученици, целият екип на галерията.

Телефоните не спряха да снимат.

Изложбата ще гостува до края на юни, съобщи директорката на галерията Маргарита Пенева.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев