АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪРНЕЛА ВОДЕНИЧАРОВА: РЕФЕРЕНДУМЪТ ЗА МИР И СУВЕРЕНИТЕТ КАСАЕ ВСЕКИ БЪЛГАРИН

Сърнела Воденичарова
04.05.2023 / 15:54

"Референдумът е единственият начин да накараме управляващите да направят това, което очеизвадно българският народ иска - да не бъде въвличан във външни за страната конфликти. Референдумът е единственият инструмент на народа да наложи това, което иска. Всичко останало е с пожелателен характер".

Това каза пред БНР Сърнела Воденичарова от Общонародна инициатива за мир и неутралитет, организатори на "Похода за мир" и на инициативата за събиране на подписи за национален референдум "България за мир и суверенитет".

"90% от хората, с които говорим, проявяват интерес. 80% ни питат коя партия стои зад нас. Това е гражданска, надпартийна инициатива".

В допитването ще има шест въпроса. Сред тях са "Подкрепяте ли да cе установи национална политика на военен неутралитет на България по отношение на всички външни за територията ѝ конфликти?" и "Подкрепяте ли изпращането и използването на български въоръжени сили извън страната във връзка с въоръжен конфликт да се решава само с национален референдум?".

В предаването "12+3" Воденичарова посочи още, че каузата касае всеки българин.

"С тази подписка поставяме и въпроса за облекчаване на процедурата за провеждане на референдуми... Разчитаме на това хората да се самосезират, да разберат към какво ни тласкат и че е необходимо да действаме сега, а не после, когато ни настъпят и няма да има място за мърдане... Разчитаме на пробуждането, на осъзнаването. Ако искаме гражданско общество, нека му придадем форма и всеки да поеме своя мъничък дял в една грандиозна кауза - да си спасим децата и да отворим пътя на народа към пряко участие в управлението, да упражнява контрол поне по най-важните въпроси".

На 21 май ще се проведе следващият поход за мир.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев