АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕН. ВАСИЛЕВ ЗА ВЗРИВА: ТРУДНО Е ДА СЕ КАЖЕ, ЧЕ СА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ

Ген. Васил Василев, бивш директор на Национална служба "Полиция"
02.05.2023 / 15:43

"Задължително трябва да бъде заловено лицето или да се разкрие организацията, зад която стои това нещо. Трудно може да се каже, че са професионалисти. Мястото, където е избухнало взривното устройство, не представлява страшна опасност и е далече от пътя". Това коментира пред БНТ ген. Васил Василев, бивш директор на Национална служба "Полиция" след опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.

Той припомни убийството на италианския прокурор Джовани Фалконе, при което бомбата е заложена така, че да унищожи колата.

"В случая от вчера колите вървят бързо, а взривното устройство не е заложено директно да влияе върху автомобила", обясни ген. Василев.

По думите му дали е опит за сплашване или некадърен опит за убийство ще стане ясно след края на разследването.

"Има много непотвърдени неща. Не трябва да изтича много информация за разкриване на истината. Имало ли е теч на информацията за маршрута на главния прокурор трябва да кажат служителите на НСО", допълни ген. Васил Василев.

Същата теза застъпи в интервю за bTV и бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

"Много противоречия има и затова мисля, че разследващите трябва да ограничат говоренето по темата. Всяка грешно изпусната дума ражда поне по десетина въпроса. Когато говорят за професионалист, който е извършил престъплението на мен ми е чудно какво му е професионалното на този човек. Твърдението е, че е трябвало да бъде извършено убийство. Такова не е извършено. Очевидно не е професионалист", категоричен бе Йорданов.

Той обърна внимание и на снимките от мястото на взрива.

"В медиите се въртят снимки на две дървета - едното е с дупка от сачма, другото е с по-силно обелена кора. Но дори няма счупено дърво. По асфалта на пътя не видях да има някакви следи от увреждания. Освен това всяко едно умишлено престъпление трябва да има мотив - а аз мотивът не го виждам никъде", добави бившият вътрешен министър.

По думите му в този случай обществото има нужда от цялата истина.

"Този случай е срам за България и каквото и да покаже разследването пак ще си бъде срам", добави Йорданов.

dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев