АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИТН ВНАСЯ ИЗЦЯЛО НОВ ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

Депутатите от ИТН Тошко Йорданов, Цветан Предов, Андрей Чорбанов (от дясно наляво) правят изявления в сградата на Народното събрание, 28 април 2023 г.
28.04.2023 / 14:30

"Има такъв народ" (ИТН) внася изцяло нов законопроект за домашното насилие, с който се създава Национален регистър на актовете на домашно насилие и Регистър на спешните повиквания.

Държавата е в дълг към своите граждани по отношение на изграждането на един задълбочен и комплексен законопроект срещу домашното насилие и такъв, който ще има превантивен подход спрямо физическата и психологическата защита, обясни депутатът от ИТН Цветан Предов.

"Желанието ни е не да изменим сегашния закон, а да въведем решение за готови и отговорни действия и механизми в процеса на овладяване на риска от рецидив при домашното насилие. Създаването на Национален регистър на актовете на домашно насилие и Регистър на спешните повиквания е част от този процес."

Проектозаконът съдържа три и повече защитни механизма.

"Превантивен механизъм с разписани в него отговорности и задължения, защитен механизъм, координационен механизъм за взаимодействие както при неотложни случаи, така и при системно домашно насилие, подкрепа на пострадалите от домашно насилие и специализирани програми за работа с извършителите на актове на домашно насилие. Защото гражданите на България са чувствителни на темата риск, какъвто е домашното насилие."

Лидерът на парламентарната група на партията Тошко Йорданов заяви, че домашното насилие е изключително сериозен проблем, който често се използва политически.

"Тема, по която се упражняват почти всички политически партии, много често по наше вътрешно убеждение не толкова с мотивацията да има точно добра превенция, за да не се стига до такива ужаси, до каквито се стига."

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев