АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ: ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ ПРАВИТЕЛСТВО С ШИРОКА ПОДКРЕПА, ЩЕ ПРЕДЛОЖИМ ПРЕМИЕР

Росен Желязков
24.04.2023 / 10:16

Няма да връщаме мандата, ще предложим правителство с широка подкрепа. Правителството може да е политическо или тип Габровски - това стана ясно от думите на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, най-вероятно ще предложим кабинет и ще търсим подкрепа от останалите формации, без да търсим коалиционна формула, каза още той.

Според него най-естественото нещо в тази политическа ситуация е да има лидерска среща между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Той уточни, че правителството може да бъде като кабинета "Габровски" или да бъде чисто партиен. "Не го предпоставяме преди лидерската среща. Ако не подкрепят първия мандат, вторият изглежда също толкова обречен. В нашия мандат ние ще посочим кой да бъде премиер", допълни шефът на 49-ото НС.

Считаме, че стабилното управление, дори и за кратък период от време, е възможно между първата и втората политическа формация. Нямаме политически различия с втората политическа формация. Но когато на преден план се постави въпроса: "Какво мислят нашите избиратели", всичко отива в канала, обясни Желязков.

Той допълни, че в политиката има основно правило - кой носи политическата отговорност.

Ще повторим за шести път една и съща грешка - увлечени в това какво очаква партийния електорат, и виждаме докъде се докарваме, уточни Желязков. И допълни, че се забелязва втвърдяване на разговора.

"Очаквахме от тях доста по-отговорно поведение. Разговорите с ПП и ДБ преминаваха в това на добрите политически практики. Когато две политически формации, които са били антагонисти в предизборната кампания, седнат на масата и разговарят за общи законодателни приоритети, показва по-висока политическа култура в сравнение с тази в предишните две години. Това ни даде основание да смятаме, че има възможност първата и втората политическа сила да вървят към съвместно управление с ясен хоризонт с ясни приоритети. Когато обаче едната политическа сила заяви, че няма да подкрепи управление нито с мандата, нито с участието на ГЕРБ, преди лидерите да седнат на масата на разговорите, се поставят условия, сякаш да се откаже", обясни шефа на 49-ото НС.

Според него, когато се прави мнозинство за управление, за да може изпълнителната власт да може да върши своята дейност чрез парламента – тогава отговорността означава, че първата и втората политическа формация управляват съвместно.

„Това означава съвместна отговорност за управление. През последните две години стигнахме до там да се обвиняваме за ситуации в по-близкото и по-далечното минало. затова всички сме отговорни да седнем и да направи така, че тази държава да се развива предсказуемо и стабилно. Увлечени в това, какво очаква партийният електорат не виждаме докъде се докарваме".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев