АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СРЕЩА НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ С ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА КОАЛИЦИЯ "БСП ЗА БЪЛГАРИЯ"

Среща на президента Радев с представителите на коалиция "БСП за България"
21.04.2023 / 13:44

Малко след 13.00 часа започна срещата на държавния глава с представителите на коалицията "БСП за България".

В началото на срещата Румен Радев отбеляза, че след една предизвикателна и оспорвана кампания БСП успя да съхрани своето присъствие в парламента, и това беше много важно, защото в НС трябва да има партии с богат парламентарен опит и най-вече с готовност да търсят диалога и компромисите, както доказа участието на левицата в последното редовно правителство.

"Задачите в новия парламент са много: излъчване на мнозинство с ясни приоритети и ясна законодателна дейност. Има редица важни закони, неприети още в предишни парламенти, които определят бъдещето развитие на България и чакат своето приемане в този парламент. Ние искаме да имаме стабилно европейско бъдеще. Важно е и приемането на закона за Бюджета", добави държавният глава.

Румен Радев поиска да чуе от представителите на БСП какво е виждането на левицата за една успешна формула за съставяне на правителство в тази сложна политическа ситуация, "докъде е компромиса, докъде са разговорите с другите партии, и какъв компромис бихте направили вие?".

Той отбеляза, че първите политически сили вече са излезли със законите и се поинтересува кои от тях БСП е склонна да подкрепи, както и как вижда параметрите в бюджета, как левицата вижда отстояването на покупателната способност на хората в инфлацията, но и осигуряването на дългосрочната стабилност на страната.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по време на консултациите при президента Румен Радев:

"За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване. Първият е борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, намаляващите цени. Вторият важен въпрос е свързан с мерките по ПВУ (Плана за възстановяване и устойчивост), третият – съдебна реформа, четвъртият – приемането ни в Шенген. И четирите приоритета ще станат само чрез приемането на бюджет".

Корнелия Нинова отбеляза, че е било грешка, че служебното не внесло бюджет 2023 г. през миналата година, "защото сега щяхме да имаме спокойствие".

Според нея "сега има две решения – формиране на трайно мнозинство, редовно правителство, което да сформира бюджет, ако това не се случи, очакваме внесен бюджет от служебния кабинет".

"Няма да подкрепим обаче предложение за увеличение на данъци, замразяване на данъци, отнемане на социални придобивки и липса на подпомагане на малкия и средния бизнес. Не е приемлив спешен 3% дефицит за влизане в Еврозоната", подчерта тя.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев