АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СРЕЩА НА РАДЕВ С ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ПАРТИЯ "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Среща на Радев с представителите на партия "Възраждане"
21.04.2023 / 11:04

В 9.30 часа започна срещата на държавния глава с представителите на партия "Възраждане". На консултациите присъстваха лидерът на партията Костадин Костадинов, Цончо Ганев и Петър Петров. В началото на срещата Радев поздрави "Възраждане" за високия изборен резултат, който е израз на доверието на българите към партията.

"С всеки избор вашата подкрепа расте, но расте и вашата отговорност. Този парламент има да наваксва много несвършена работа, наследена от предишните НС, страната е изправена пред риск и множество предизвикателства. Вие вече многократно заявявахте, че ще бъдете опозиция в 49-то НС, но знаете добре, че опозицията също има важна роля в политическия процес. Ситуацията изисква всяка политическа сила да даде своя принос за решаване на проблемите в страната", посочи държавният глава.

Радев добави, че извън въпроса за властта в 49-ото НС, очакванията към този парламент са най-малкото да приеме бюджет, за да се гарантира най-малкото финансовата стабилност на страната. Президентът поиска да чуе и от "Възраждане" до кога да работи Народното събрание, защото очакванията за този парламент е поне да приеме Бюджета за тази година; както и каква да е успешната формула за излъчване на правителство и колко време ще е необходимо на парламента за това.

"Как виждате вие като времева рамка работата на този парламент, обвързана с раздаването на мандатите? Защото мандатите, успехът и неуспехът на правителството ще определи самата законодателна дейност на парламента като време, и дали вашите приоритети в законодателната дейност съвпадат с това, което чухте от другите политически сили; и дали има промяна във вашата нагласа в сформирането на парламент, след като вече заявихте, че ще сформирате кабинет само с ваш мандат", попита още президентът Радев.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията му иска да е във властта, но със собствен кабинет. Готови са да получат от президента третия мандат, ако се стигне до такава хипотеза.

Костадин Костадинов отправи адмирации към служебния кабинет за решението да спре безмитния внос на украински стоки. Изрази обаче съжаление, че кабинетът не е предприел никакви стъпки към предоговаряне Плана за възстановяване в частта с българската енергетика. Той отново заяви, че за "Възраждане“ е важно България да стои далече от конфликта в Украйна.

Радев го допълни, че има очаквания до края на април да има резултати с предоговорянето на Плана за възстановяване. "Процесът е много сложен, но се надявам в името на България, да имаме успех, отбеляза президентът.

Преди да се говори за съставяне на правителство обаче, според Костадинов, трябва да се говори за запазването на българския лев, за това страната ни да запази дистанция от конфликта в Украйна; за предоговаряне на отношенията ни с европейските партньори; плана за възстановяване, както и политическа стабилност. Според "Възраждане" тази политическа стабилност не трябва да бъде на всяка цена.

"Защото стабилността понякога може да бъде стабилност на мизерията, на упадъка, на разрухата и на деградацията".

Коментирайки темата за еврото, Костадинов определи като „опит за скрит държавен преврат опитите да се въведе еврото у нас“.

"Все по-сериозни стават призивите подобен референдум да не се състои, в понеделник или вторник ще приключи проверката в Народното събрание и в първата десетдневка на май да стане ясно, че има събрани 400 000 легитимни подписа“.

Изявление на Костадин Костадинов от "Възраждане" след края на срещата с президента Румен Радев.

"Казахме, че за нас най-важният приоритет e да бъде приет държавният бюджет", заяви Костадинов пред медиите след края на срещата.

Най-късият срок, в който може да се разврати цялата парламентарна рулетка е горе долу от порядъка на около 4 до 5, максимум 6 седмици, което се е случвало вече не веднъж или 2 пъти в нашата съвременна история. Същевременно този срок напълно съвпада със срока за приемането на държавния бюджет, така че няма абсолютно никакъв проблем.

Костадинов не е препоръчвал на президента да побърза или забави връчването на мандатите.

"Решението е изцяло негово дали ще го бави дали няма. Бюджетът ще бъде приет, стига разбира се, да има политическа воля за това, което все още не е сигурно".

"Хипотетичен шанс за правителство има и за първия, и за втория мандат, доколкото двете основни политически сили, които са на 1 и на 2 място са заявявали и продължават да заявяват абсолютно едни и същи общи цели. Друг е въпросът, че тъй като те са еднакви, единственото нещо, което ги разделя е на практика лични сблъсъци и лични интереси. Дори обаче да съставят правителство, това правителство ще бъде абсолютно нестабилно. Нека да си го кажем честно откровено - както падна правителството на Кирил Петков, така ще падне и това поради една много проста причина - държавата не върви добре, а тези коалиции са изключително егоистично настроени, гледайки само и единствено за собствените си лични интереси. Ако някоя прецени, че е по-удобно да ритне столчето на правителството, за да падне и да извлече политически дивидент, тя ще го направи. Това ще се случи неизбежно, 2- 3- 4 или 5 месеца след началото на работата на един такъв хипотетичен кабинет".

Костадинов изтъкна, че относно подкрепа за съставяне на правителство "сме готови да разговаряме с всеки", но подчерта, че приоритетите на партията "не срещат подкрепа и разбиране от другите политически сили".

Костадинов даде за пример желанието на партията за преразглеждане на договора за предоставянето на американски бази в България и за провеждане на референдум за запазването на лева като национална валута.

"Същевременно виждаме как двете основни политически формации - на 1 и 2 място, които са на последните избори - казват, че искат да се приемат закони за еврозоната, което на практика представлява един скрит пълзящ държавен преврат.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев