АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ПРОДЪЛЖАВА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КОНСУЛТАЦИИ С „ВЪЗРАЖДАНЕ“, ДПС, БСП И ИТН

Румен Радев
21.04.2023 / 08:50

Днес президентът Румен Радев ще разговаря поотделно с представителите на останалите групи в 49-ото Народно събрание и ще обсъди с тях възможностите парламентът да излъчи редовно правителство.

Вчера държавният глава се срещна с първите две парламентарни формации – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България".

"Как вие виждате колко време трябва за преговори за правителство, за приемане на бюджет, за приемане на най-важните закони, които да не ни спънат по пътя към Шенген тази година?", посочи Радев по време на започналите вчера консулатации.

След ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" отговор на тези въпроси президентът ще търси и от останалите четири парламентарни формации. В 9.30 часа започва срещата на държавния глава с представителите на партия "Възраждане". Час и половина по-късно на консултации на "Дондуков“ 2 са поканени от "Движението за права и свободи". По обед президентът ще разговаря с парламентарната група на "БСП за България". Политическите консултации завършват в 15.00 часа със среща с най-малката парламентарна група "Има такъв народ".

Президентът подчерта, че Народното събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост и за приемането на страната ни в Шенген, както и да одобри бюджет за тази година:

"Ако наистина бързо се състави правителство, което всички очакваме и аз се надявам това така да стане, има време наистина всички тези закони да се разгледат. Ако не се състави правителство, големият въпрос е какво правим с бюджета и със законите и тук става водещ факторът време".

На вчерашните консултации първите две парламентарни групи поискаха от президента да даде достатъчно време на 49-ото Народно събрание да приеме важните законите:

"Според мен трябва да има време, трябва да има и коректни ясни отношения, защото за тази игра тук, която в момента провеждаме, трябват двама партньори - парламента и президента. Най-голямата роля на президента е всъщност тайминга и връчването на мандатите".

След края на политическите консултации с шестте парламентарни формации президентът трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев