АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ РАЗШИРИ ЗАБРАНАТА ЗА ВНОС НА ХРАНИ ОТ УКРАЙНА

Правителството на Унгария разшири временната забрана за внос на украински селскостопански продукти
19.04.2023 / 14:07

Правителството на Унгария разшири временната забрана за внос на украински селскостопански продукти, като включи в нея мед, вино, хляб, захар и редица месни и зеленчукови продукти.

Списъкът на забранените продукти беше оповестен в правителствено постановление, след като в събота Будапеща обяви мярка за спиране на вноса на зърно, маслодайни семена и няколко други продукта.

През последните дни Полша, Унгария и Словакия забраниха вноса на зърно и други хранителни продукти от засегнатата от войната Украйна, след като спадът в цените предизвика протести на местните фермери.

България също наложи днес временна забрана за внос на храни от Украйна, с изключение на стоките, които преминават транзит, припомня БГНЕС.

През май 2022 г. Европейският съюз разреши на Киев да изнася запасите си от зърно през блока, след като затварянето на черноморските морски пътища след СВО на Русия подхрани световната продоволствена криза.

Държавите.членки се съгласиха да внасят определени продукти от Украйна без количествени ограничения и без митнически и официални проверки.

Въпреки това значителна част от продуктите не напускат ЕС, а се продават на дъмпингови цени в държавите-членки, заяви Будапеща.

"При липсата на задължение за спазване на строгите производствени правила, изисквани от законодателството на ЕС, украинските продукти имат конкурентно предимство... което води до сериозни смущения на вътрешния пазар на държавите членки", се посочва в постановлението.

В указ на Унгария, публикуван през нощта, се посочва, че забраната ще се прилага и за вноса на брашно, олио за готвене и вино.

Временната забрана ще продължи от 19 април до 30 юни, но няма да се прилага за транзита на тези продукти през Унгария, се казва в постановлението.

Унгарските власти ще запечатат пратките със засегнатите продукти на границата и ще ги наблюдават с помощта на електронни устройства и патрули, се казва още в документа.

Превозвачите, които нарушават правилата, могат да бъдат глобени до пълната стойност на пратката.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев