АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗБРАХА РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 49-ОТО НС

Росен Желязков
19.04.2023 / 11:24

Той беше избран със 136 гласа "За" - 67 на депутати от ГЕРБ-СДС и 58 от ПП-ДБ. Нямаше народни представители, които да гласуват против предложението, но парламентарните групи на БСП, ДПС, ИТН и "Възраждане"се въздържаха.

Обсъждането на кандидатурите на ГЕРБ-СДС и на "Възраждане" бе белязано от спорове и нападки между политически лидери. От БСП потвърдиха, че няма да подкрепят кандидата на ГЕРБ-СДС, защото, според тях уговорката за ротации на председателското място е пореден удар върху институцията Народно събрание. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви:

"Честито на Никола Минчев, ще бъде председател през лятната ваканция…Това е пореден удар върху авторитета на институцията Народно събрание. Знаем, че е сложно, били сме в такава ситуация и друг път...Няма да подкрепим предложението за Желязков по принципни съображения - унижавате парламента, само и само да си наместите интересите и поделите порциите във властта".

В отговор Асен Василев от "Продължаваме промяната" се обърна към БСП с обяснението, че в момента се опитват да направят нещо изключително трудно, което предишните няколко парламента не са успели да направят. Дори да не бъде излъчено редовно правителство в рамките на 49-ото НС, важно е да бъдат приети основните законодателни промени, свързани с Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост, смята Василев. Той потвърди позицията на партиите в коалицията ПП-ДБ, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ:

"Колегите от ГЕРБ го знаят много ясно, защото сме им го казвали на консултации".

От "Има такъв народ" също заявиха, че договореният принцип за ротация е противоконституционен.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев