АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТКОВ: ДНЕС НЯМА ДА ИЗЛЪЧИМ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА, ПЪРВО ГРУПИТЕ ДА СЕ РАЗБЕРАТ ЗА ПРИОРИТЕТИТЕ

 Кирил Петков
13.04.2023 / 09:36

Надявам се да няма нови избори, заяви в ефира на БТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По важните приоритети, ако ГЕРБ направят правителство, не бива да се съмняват, че ще натиснем зеленото или червеното копче, посочи той.

„На думи изглеждаше, че приоритети са ни общи в доста от сферите. Разбрахме се накрая на срещата, че ще се излъчат работни групи по законодателната час, които да влязат в детайл на тези промени, така че да сме сигурни, че когато се готови за разследване на главния прокурор, имаме едно и също нещо предвид“, каза в предаването "Тази сутрин" съпредседателят на коалиция ПП-ДБ Кирил Петков.

По думите му това, че не са предложили техен кандидат за председател на Народното събрание и че са гласували „въздържал“ се и са предложили ротационен принцип е компромис от страна на ПП-ДБ.

„Решихме да предложим този вариант на базата на европейските модели - да има ротация – „джентълменско споразумение“. На всеки два месеца се прегласува председателят на Народното събрание и председателят на правна комисия. Нека да сложим обозрим период, в който да имаме важни приоритети какво ще се случи. Аз не говорих за общи понятия и концепции. Аз казах, че имаме едни проблеми, закони, които трябва да се приемат и политики, които трябва да се случат и влязохме в много практични елементи“, каза Петков.

Според него и днес няма да бъде излъчен председател на Народното събрание.

„Дали има или няма председател не е толкова важно. Важно е дали има подход и заедно да продължим по това, което зададохме вчера или не. Това, което очаквам е, че двете групи ще излъчат работни групи, ще се работи през уикенда без да се избере председател и другата седмица, ако имаме приоритетите за първите два седмица се надявам, че ще се излъчи председател с ротационен принцип. Това е първа логична стъпка“, каза Кирил Петков.

„Няма да подкрепим първи мандат, но ако политиките изпълняват нашите приоритети гласуваме „да“, независимо от конюктурата в парламента. На думи изглеждаше, че с ГЕРБ-СДС приоритетите са ни общи в доста от сферите“, каза още Кирил Петков.

„Това, което се вижда е, че започваме да решаваме реалните проблеми, въпреки че имаме различни виждания по доста от нещата“, допълни той.

От срещата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС вчера стана ясно, че ще бъдат създадени работни групи, които ще се занимават със законодателството.

Съпредседателят на ПП-ДБ каза, че ако се стигне до втория мандат, ще предложат правителство.

„Този път ще се предложи цялостен кабинет за гласуване, за да покажем, че никой не бяга от отговорност. Нямаме ясни кандидати. Единственото, което ни води, е дали можем да направим стъпки напред за България. Кой на каква позиция ще бъде няма никакво значение за нас“, заяви той.

Кирил Петков коментира и предстоящите местни избори, като посочи, че с ДБ и "Спаси София" ще имат общ кандидат за кмет на столицата, без да влиза в подробности.

„За София не само сме заедно с "Демократична България", но искаме да имаме общо предложение на един кандидат и със „Спаси София“. Демократичната ни общност от тези две коалиции и „Спаси София“ ще работим заедно и кандидатът ще бъде един“, бяха точните думи на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

По думите му задачата на Лена Бориславова на местните избори ще бъде структурирането на екипите и дейността им.

Преди три месеца независимият общински съветник Борис Бонев каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ, че предстоят разговори с ДБ И ПП за местните избори.

„За нас е важно да се разберем за приоритети, а кандидатът за кмет да може да бие ГЕРБ на първи тур“, заяви Бонев тогава.

На изборите на 2 април коалиция ПП-ДБ стана втора политическа сила, като беше изпреварена от ГЕРБ-СДС.

„Всеки има момент на разочарование. Не мога да кажа, че някой от нас е бил щастлив от изборния резултат“, каза Кирил Петков.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев