АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЕН РАДЕВ: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА РАБОТИМ ЗА АМБИЦИОЗНИ НАЦИОНАЛНИ ЦЕЛИ

Румен Радев
12.04.2023 / 11:04

"Свиках 49-ото НС в Страстната седмица с надеждата за едно ново начало". С тези думи президентът Румен Радев се обърна към новоизбраните народните представители.

По думите му на парламента е отредена съдбовна роля.

"Силно се надявам, и така е редно – бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни и отговорни политики и да носи отговорност за тях, ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет", заяви Радев.

"Всички очакваме час по скоро то да вземе дълго отлагани решения. Очаквам това НС да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство като приеме разработените закони по ПВУ, които ще ускорят реформите, необходими за модернизацията на страната", подчерта президентът.

Радев отбеляза, че очаква НС да докаже, че "правосъдната реформа не е, или по-скоро е осъзната реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема".

"Очаквам да се поеме отговорност за националната сигурност", каза още той и посочи, че истинската модернизация изисква сериозно ангажиране на националния бюджет, подход към превъоръжаването на армията.

"Днес българите очакват да чуят вашите позиции, защото каквото и да бъде следващото управление, то може да бъде устойчиво и ефективно само, ако се основава на ясни и споделени принципи и приоритети", продължи обръщението си към депутатите Радев. Той е категоричен, че обществените очаквания пред това Народно събрание са огромни.

"Крайно време е да работим за амбициозни национални цели. Пожелавам ви успех във вашата високо отговорна мисия и Светли Великденски празници", завърши приветствената си реч държавният глава.

Най-възрастният присъстващ народен представител в 49-ото Народно събрание Вежди Рашидов откри първото заседание. Шест партии ще имат представители в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП, ДПС, и ИТН.

След приветственото слово на Рашидов депутатите положиха клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев