АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА. НА ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК ХРИСТОС ИЗГОНИЛ ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА

 На Велики понеделник Христос изгонил търговците от храма
10.04.2023 / 08:50

Днес започва Страстната седмица, през която християните почитат страданията на Иисус Христос в последните дни от земния му живот, когато Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва.

Седмицата започва с тържественото влизане на Спасителя в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик. Това е и последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата.

Според православния календар тази седмица завършва с Великден. На старобългарски "страст" е "страдание". По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени "страстна седмица".

Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.

Църквата определя всеки ден от тази като свят и със специални богослужения отбелязва пътя на Христос към Голгота, страданията, кръстната смърт и погребението му. В началото на Страстната седмица в храмовете обичайно се слага черна завеса на Царските двери, а иконите на Богородица и Иисус Христос на места се покриват с черно платно.

На Велики понеделник Иисус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият син изгонил търговците и прекатурил масите, защото храмът е дом за молитва, а не тържище.

На празника Пасха в Йерусалим евреите от близки и далечни земи, идващи на поклонение, били задължени да дадат лептата си за храма, принасяйки като жертвоприношение в името на Бога нещо ценно, обикновено агне. Така търговци на жертвени животни редели стоката си на специални пейки при подходите към храма. Това на практика превръщало предверието на храма в пазар – продавали се вещи, нямащи нищо общо с жертвените ритуали.

Евангелията разказват, че след влизането на Исус в Йерусалим, Той се насочил направо в храма и виждайки на площадката пред него многото хора, врявата и караниците, както и животните, изгонил търговците.

"Христос влезе в Божия храм и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите, и столовете на ония, които продаваха гълъби“.

12. И влезе Исус в Божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците,

13. и казваше им: писано е: "домът Ми дом за молитва ще се нарече", а вие го направихте разбойнишки вертеп.

Христос обвинява търговците, че оскверняват свещеното място, защото господ е казал, че домът му ще бъде молитвен. „Поучавайки, казваше им: „Не е ли писано, домът ми ще се нарече молитвен дом за всичките народи?”, а вие го направихте „разбойнически вертеп“.

14. И дойдоха при Него в храма слепи и хроми, и Той ги изцери.

Евангелие на Матей

След това Христос изцелява болни, дошли в храма за помощ. Точно тогава главните свещеници и книжници започват да търсят начин как да го погубят.

В този ден се чете и тази част от Евангелието, в която се разказва как безплодната смокиня изсъхнала след като била прокълната от Господ, защото ''Всяко дърво, което не дава добър плод, бива отсичано и хвърлено в огън'' (Мат. 3:10), а това трябва да ни научи, че човеците са, за да дават духовни плодове като укрепват вярата си и не забравят молитвите си.

В древна Юдея и Израил смоковницата била символ на мъдрост. Изсъхването ѝ означавало, че мъдростта е напуснала израилтяните, т.е. смоковницата на юдеите останала безплодна. А доколкото дървесината на смоковницата не става за никакви строителни нужди, такова дърво, „което не дава добър плод, бива отсичано и хвърляно в огън“.

В притчата се разказва за един стопанин на лозе, който 3 години търсел плодове от смокинята, но не намирайки, решил да отсече безплодното дърво. Единственият у стопанина лозар го помолил „остави смоковницата още една година, аз ще я обкопая и наторя. Ако и след това не принесе плод – ето тогава ще я отсечеш”.

Точно половин година, след като божият син разказал тази притча, и няколко дни преди юдейската Пасха, изтекло времето на божието очакване и това било точно Велики понеделник, когато Христос се запътим към Йерусалим и изгонил търговците от храма.

Според народните традиции на днешния ден почистваме домовете си – за здраве и за да изгоним злите сили.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев