АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙСКИЯТ ПОСЛАНИК В МОСКВА: ЗАПАДЪТ НЕ МОЖЕ ДА ДАВА ИНСТРУКЦИИ НА КИТАЙ ЗА КОНФЛИКТА В УКРАЙНА

Чжан Ханхуей
07.04.2023 / 11:06

Според посланика Китай няма собствени интереси в украинския въпрос, но не е външен наблюдател и не търси начин да се „облагодетелства“. Западът не е в състояние да дава инструкции на Пекин за конфликта в Украйна. Това заяви китайският посланик в Русия Чжан Ханхуей в интервю за вестник "Известия", съобщава ТАСС.

"Западът не е в състояние да дава указания на Китай и още повече няма правомощията да хвърля отговорност върху него. От началото на кризата Китай последователно предлага „четирите потребности“, „четирите единства“ и „трите теми за размисъл“, както и документа „Позицията на Китай за политическо решение на украинската криза“, активно насърчавайки нейното разрешаване чрез диалог и преговори", казва посланикът, коментирайки обвиненията на западните страни за подкрепата на Пекин за Москва в конфликта в Украйна.

Дипломатът също така подчерта, че Пекин не е доставял оръжие на нито една от страните в конфликта. Според посланика Китай няма собствени интереси в украинския въпрос, но не е външен наблюдател и не търси начин да се „облагодетелства“.

Чжан Ханхуей твърди, че действията на китайската страна могат да се обобщят с една фраза – „призив към мир и насърчаване на преговори“. Китай ще продължи да стои на страната на "диалога и историческата справедливост", заключава китайският посланик в Русия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев