АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИКДЕНСКА ДОБАВКА ОТ 70 ЛВ. ЗА ХОРАТА С ПЕНСИИ ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТ

Гълъб Донев
06.04.2023 / 12:21

Великденска добавка от 70 лева ще получат възрастните хора, чийто пенсии за този месец са под официално установената линия на бедност - 504 лева, обяви премиерът Гълъб Донев. Така допълнителна сума ще има само за половината пенсионери. Те ще получат добавката през следващата седмица като отделно от месечните пенсии плащане.

Причината този път да няма великденски добавки за всички пенсионери е във факта, че това е извънреден разход за бюджета, а когато са приемали удължителния закон, депутатите от предходното Народно събрание са намалили възможностите на служебното правителство да правят извънредни плащания. Служебният премиер Гълъб Донев обясни:

"За някои анализатори осигуряването на този ресурс е лесна работа. Уверявам ви, че не е. Осигуряваме тези средства, въпреки ограниченията, които ни наложи 40-ото Народно събрание, благодарение на спестен финансов ресурс от служебното правителство през 2022 година. Разбирам добре, че това решение на правителството ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, особено от тези, които получават малко над 504 лв. от линията на бедност. Уверявам ви е, че това беше възможно най-справедливото решение за ситуацията, в която се намира държавата в момента".

Служебното правителство преценява, че най-уязвимите, които получават добавката за Великден от 70 лв. са хората с пенсии до прага на бедност от 504 лв. Те са половината от пенсионерите у нас. Средствата ще изплати Националният осигурителен институт по банков път и през пощенските клонове в началото на следващата седмица.

Гълъб Донев заяви още, че до края на април служебното правителство ще внесе проект на бюджет за тази година.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев