АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОСТАДИНОВ: "ВЪЗРАЖДАНЕ" ЩЕ СТАНЕ ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА. ИМА ТРИ ВАРИАНТА ЗА ПРАВИТЕЛСТВО

Костадин Костадинов
05.04.2023 / 13:37

Целта на "Възраждане" е да стане първа политическа сила, подчерта той. "Компромиси с принципите си, с програмата си и с целите си няма да правим, категоричен беше той.

„Не се влияем от пропагандни клишета и не могат да ни уплашат репресивни натиски на властта и апаратния режим”. Това заяви лидерът на „Възраждане” на първата след изборите в неделя пресконференция. Костадин Костадинов не скри, че е искал „Възраждане” да има още по-висок резултат и увери, че ще се бори за това при следващи избори.

„Към настоящия момент като че ли българските граждани не успяха да разрешат политическата криза. Не, че е невъзможно да има правителство. Напротив. Има даже три варианта за правителство. Единият от тях, след вчерашното изявление на ПП, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ, стана малко вероятен. Той е всъщност най-логичният, защото двете основни евро-атлантически формации могат съвсем спокойно да създадат едно правителство с мандати, които надхвърлят 130.

Има втори вариант обаче, който обединява ПП-ДБ, БСП и ИТН.

Има и трети вариант на правителство – ГЕРБ, ДПС, ИТН и БСП”, каза лидерът на „Възраждане”. По думите му обаче в третия вариант проблем би била заканата на БСП да не управлява в коалиция с ГЕРБ.

Костадинов още веднъж подчерта, че „Възраждане” ще подкрепи единствено кабинет със собствен мандат. „Готови сме със състав на Министерски съвет. Имахме такъв още в предишния състав на НС. Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще представим кабинет”, увери той.

По думите на Костадинов той е съставен от ярки имена, което ще покаже потенциала, възможността и амбицията на „Възраждане” да управлява. "Това е целта на нашата организация", допълни той.

„ДБ са използвали ПП като донор и са взели доста по-голям процент от мандатите, несъразмерно на тяхната подкрепа – това е маргинална софийска коалиция, не се знае колко ще издържи поредния нов десен проект“, каза още той.

По думите му единствената устойчива политическа сила у нас се очертава „Възраждане“.

„Обръщам се към всички останали избиратели – хубавото нещо на демокрацията е, че дава възможност за избор, а най-хубавото е изборите да са по-чести, защото дисциплинират избраниците, показват на избирателите, че от тях зависи всичко и показват, че не може политиците да се самозабравят. Политическата криза дава възможност за преосноваване на държавата. Имаме политическа криза заради статуквото, което унищожава българската държавност и народност, то агонизира пред очите ни“, заяви той.

„Един от основните полюси на българската политическа система – този, който залага на суверенитета на държавата, отказва да участва в колаборация с другите. Трикракото столче на българската политическа система, разположено на левия, десния и суверенистичния полюс, започва да пропада, защото не може да издържи на два от краката си“, продължи Костадинов.

„Няма да участваме в конфигурации, които не отговарят на принципите на нашите избиратели. Заявили сме вижданията си, не отстъпваме от тях. Затова „Възраждане“ расте и подкрепата ни се увеличава и у нас, и в чужбина“, категоричен е той.

„Възраждане“ е най-голямата политическа партия в България, защото другите формации преди нас са коалиции. Амбицията ни е да продължаваме да поставяме българския национален интерес пред всичко, а той изисква гражданите да имат нормални доходи и сигурност в собствената си държава, която да усещат като свой дом, а не да се усещат като гости тук“, допълва още той.

„На тези избори ДПС регистрира спад – официално 2000 гласа, реално доста повече. Ердоган за пореден път има възможност да разполага с партия в българския парламент“, обясни още той.

Той обяви, че целта на „Възраждане“ е да бъде първа политическа сила: „Ще продължим да се борим за това с всички средства, които ни разрешава закона.“

„Възраждане“ е в законодателната власт, готови сме да разговаряме и за изпълнителната власт, но никой не иска да ни чуе. Не знам има ли смисъл да говорим с партиите, направо да говорим с американския посланик“, каза още той.

Той също така заяви: „Аз господар нямам, освен българския народ.“

„Имаме предоставена централа от страна на държавата – половин етаж след пет години, но там ще можем спокойно да поканим представителите на българските медии и да не каним тези, които са представители отвън. Ще внесен закон, с който ще искаме всяка медия, финансирана от чужда държава, да се обяви за агент на чужда държава. Тук има само двама представители на такива медии, ако въобще един от тях е медия“, каза още той.

"Ние медии никога не сме гонили", заяви той.

„Нямало е опит за връзка от другите партии, но съм уверен, че ще разговаряме. Първо трябва обаче да излезе решението на ЦИК, с което ще се обяви окончателно изборният резултат. Скептичен съм за съставянето на правителство – ако има, то няма да е работещо“, смята той.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев