АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЛГИЙСКАТА И ГЕРМАНСКАТА ПОЛИЦИЯ ОБИСКИРАТ ОФИСА НА ЕНП В БРЮКСЕЛ

Белгийската и германската полиция обискират офиса на ЕНП в Брюксел
05.04.2023 / 08:52

Белгийската и германската полиция обискират офиса на Европейската народна партия в Брюксел, съобщават от офиса на партията. В съобщението се пояснява, че обиските са свързани с разследване в Тюрингия, което е в ход в момента. Партията съдейства изцяло и осигурява цялата необходима информация и документация, се казва в съобщението.

Посещението е свързано с разследване в германската провинция Тюрингия, се казва в изявлението, без да се дават подробности, като се добавя, че "партията сътрудничи при пълна прозрачност с участващите органи, предоставяйки цялата необходима информация и документация".

Допълнителна информация не може да бъде разкрита, тъй като разследването в Германия продължава, се казва в съобщението от партията, оглавявана от германския евродепутат Манфред Вебер.

Излизащото в Брюксел издание "Политико" обаче пише, като се позовава на германския вестник Mitteldeutscher Rundfunk, че претърсванията са свързани с разследване срещу лидера на регионалния парламент в германската провинция Тюрингия Марио Фойгт от десноцентристкия Християндемократически съюз - и неговото участие в предизборната кампания на ЕНП за европейските избори през 2019 г.

Той е бил ангажиран да подкрепи дигиталната кампания на ЕНП, като след това партията е възложила договор на интернет агенция, от която се подозира, че той е получил пари.

От септември 2022 г. Фойгт е разследван в Германия по подозрение за подкуп в бизнес сделки.

Служител на ЕНП казва пред "Политико", че това е "проблем между изпълнител, който е работил за ЕНП по време на кампанията през 2019 г., и един от неговите подизпълнители в Германия".

В ЕНП членуват партии от 27-те членки на ЕС и други извън блока, като например в Западните Балкани, Норвегия, Швейцария и Украйна. В България ГЕРБ, СДС и "Демократична България" са част от Европейската народна партия.

Източник: БНР, dnevnik.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев