АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА И ОУ „ДИМИТЪР ПЕТРОВ” ОБЕДИНИХА УСИЛИЯ В ПАРТНЬОРСКА ИНИЦИАТИВА

Mestna komisiq za borba s trafika na xora-Sliven в ОУ „Димитър Петров”
04.04.2023 / 13:48

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) в Сливен, съвместно с ОУ „Димитър Петров”, проведоха през март т.г. последователни образователни лекции сред учениците. Те са в изпълнение на Програмата за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2023 г. Освен това са насочени към надграждане на политиките за привличане на родителите в процеса на превенция на рисковото поведение в дигитална среда и превенция на онлайн сексуалната експлоатация. Първоначално лекционният курс обхвана ученици от различни паралелки на основното училище, а след това и техните родители, чрез представяне на анализ и интензивна работа по идентифицираните проблеми.

В хода на превантивна работа с децата, информацията, която споделят показва, че по-голямата част от тях имат регистрация поне в три социални мрежи в интернет и са склонни да приемат покани за приятелства от непознати лица. Много от децата съобщават, че са получавали съобщения в чат приложения от хора, които не познават в реалния живот, както и това, че в някакъв момент са получавали неподходящи снимки или видео клипове със сексуално съдържание.

Чрез интерактивни подходи и поредица от аудио-визуални продукти учениците бяха информирани относно Правилата за безопасно ползване на интернет с цел предпазване от нежелани ситуации, свързани с онлайн сексуалана принуда и изнудване, както и за рисковете от въвличане в улеснения от технологиите трафик на хора.

По време на образователните лекции с родители бяха обсъдени реалните опасности и рискови ситуации, в които попадат малолетни и непълнолетни лица в интернет, като бяха дадени практически насоки за воденето на регулярни разговори с децата относно техния онлайн живот. Постави се фокус върху пълноценната комуникация между родители и деца, свързана с рискови поведения, която помага на децата да имат увереност и да споделят проблемите, с които се сблъскват.

Предоставени бяха информационни материали с Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100, както и информация за възможно докладване на всички форми на онлайн сексуална злоупотреба и насилие на деца, чрез сайтовете www.safenet.bg и www.cybercrime.bg.

Основната цел на партньорската инициатива е привличане на родителите в процеса на превенция на рисковото поведение онлайн, както и намаляване на родителското отчуждение и насърчаване на пълноценната родителска грижа. Тя обхвана 139 ученици и 51 родители.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев