АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС СА ПОВЕЧЕ ОТ ОБЩИЯ БРОЙ НА ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ

Станислав Бачев
04.04.2023 / 09:54

Напълно закономерно и очаквано в момента се отклонява общественото внимание. Отклонява се от големите въпроси, които са истинските показатели за състоянието на обществото и държавата, и се вкарва в непредставителното партийно говорене.

- Имащите право на глас са повече от общия брой на хората в България. Поздравления за Алфа Рисърч. Снощи в ефира на БНТ няколко пъти беше повторен този съзнателен абсурд. Да сте чули нещо по въпроса от парламентарно представените партии? Няма как да чуете.

- Броят на избралите "Не подкрепям никого" събира гласове за влизане в Народното събрание. Това са хора, които са избрали да покажат своята позиция чрез изборния механизъм.

Но те са част от общия брой на хората, които са отвратени от всички.

Трябва да се напише пак. Мнозинството от българските граждани са отвратени от политическата прослойка.

Да не отидеш да гласуваш също е начин да покажеш недоволство.

Едните са избрали да отидат и да отбележат "Не подкрепям никого", вторите, които са най-много са решили да мълчат. Все още е тихо недоволство.

Има и трета група от тези, които са недоволни - гласовете, които отиват при "Възраждане".

И ако бъде инсталирана коалиция между ГЕРБ и ППДБ, това ще доведе до ново покачване на "Възраждане". Дали това е организационна случайност, ще си проличи. Но е инстинкта на част от избирателите за баланс.

Трябва да се отбележи - този резултат не означава партийна устойчивост. Този резултат е ситуационна закономерност. Тепърва предстои да затвърждават, ако могат. Заслужава да се припомни, че през 2006г. на изборите за Президент, Волен Сидеров и Атака имаха 649 хил. гласа. Тогава все още политическата класа беше легитимна и представителна. В момента не е. Но посочването на тези гласове е с цел да се покаже, че ситуационен резултат не означава устойчивост във времето.

Основният извод е, че мнозинството от българските граждани са отвратени от всички.

Два важни аспекта, които са част от дълбочината на процесите, но напълно отсъстват от вниманието на повечето анализатори и най-вече от страна на политическата прослойка.

Някой забеляза ли, че за пръв път от над 10г. насам няма да има Великденски надбавки към пенсиите? Има ли пари държавата, или тихомълком започнаха да намаляват или спират социалните инструменти?

Тепърва предстои да правят бюджет. Ще го правят същите политически партии, които не успяха да го направят преди няколко месеца.

Как ще бъде решен въпроса с бюджетния дефицит?

И един международен въпрос.

В Лодз, Полша се провежда среща на държавите от Б9, т.нар. "Източен фланг на НАТО". Приети са изявления за засилване на военния капацитет на САЩ в тези държави.

Каква е позицията на България и каква позиция заема Служебния български външнен министър?

Иначе хубаво си говорим за хипотетични правителства.

Хората са отвратени.

Станислав Бачев

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/imashtite-pravo-na-glas-sa-poveche-ot-obshtiya-broy-na-horata-v-balgariya/54199

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев