АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МВР И ЦИК ДОГОВОРИХА КАК ЩЕ СЕ ДЕЙСТВА ПРИ БОМБЕНИ ЗАПЛАХИ В ИЗБОРНИЯ ДЕН

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев (в средата), Камелия Нейкова - председател на ЦИК и главният секретар на МВР Петър Тодоров на брифинг в София, 31 март 2023 г.
31.03.2023 / 14:28

Вицепремиерът и МВР министър Иван Демерджиев заяви, че бомбените заплахи от началото на тази седмица са хибридни атаки, няма реална опасност и хората трябва да бъдат спокойни. Той обяви това след среща с членовете на ЦИК.

Хора ще бъдат извеждани от изборни помещения само при реална заплаха. Извън сградите където ще има секции ще се правят проверки на обемисти багажи.

Вицепремиерът Демерджиев беше много категоричен за това, че МВР и службите поемат цялата отговорност за това да преценяват дали отправени бомбени заплахи към училища са реални. Така че по думите му още от следващата седмица няма да се стига и до освобождаване на ученици от училищата в ситуация, че постъпят заплахи.

Що се отнася до изборите - още от събота помещенията за гласуване ще са под охрана, запечатани вечерта, след като секциите бъдат оборудвани и охранявани през цялото време на гласуването. Демерджиев допълни:

"Хората ще бъдат изведени само в една ситуация. Ние предварително, както казвах, сме взели мерки да обезпечим сигурността на сградите и целия периметър около сградите, така че хората ще бъдат извадени само ситуация, в която имаме реални данни, че е възможно… да е поставено взривно устройство. Това за мен към днешна дата е само теоретична възможност. Мерките, които сме взели, на практика няма да позволят да се постави такова устройство. Пак подчертавам от съботния ден и сградите и периметъра ще бъде под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Така че няма как да проникне в тях някой и да постави взривно устройство".

Иван Демерджиев допълни още, че няма да се инструктират членовете на секционните избирателни комисии, но е създадена организация как органите на реда да бъдат сигнализирани от тях при отправени заплахи.

Проверки ще има на обемни багажи и на хора, които носят необичайни вещи със себе си.

Председателят на Централната избирателна комисия Нейкова уточни, че по късно през деня към районните избирателни комисии ще бъдат изпратени телефони, на които да се звъни при необходимост и при отправени заплахи, а за проверките, които ще се правят от уточни:

"Тази проверка на обемни багажи ще се извършва извън сградата, тоест няма да се влиза в изборните помещения с цел такава проверка. Да не се притесняват и избирателите, и членовете на секционните избирателни комисии, че ще се проверяват техните лични вещи вътре в изборното помещение или в коридорите."

Мерките, които се предприемат, няма да затруднят гласуването, бяха категорични както от МВР, така и от Централната избирателна комисия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев