АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙ Е СКЛОНЕН ДА СИ СЪТРУДНИЧИ С РУСИЯ ПО ВОЕННИТЕ ВЪПРОСИ

Говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Къфей. Снимка: АП
30.03.2023 / 12:34

Китайските военни са склонни да си сътрудничат с руските си колеги за засилване на стратегическата комуникация и координация между двете държави, обяви днес китайското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Китай и Русия ще работят заедно по осъществяване на инициативи за световна сигурност, съобщи на редовна пресконференция говорителят на китайското военно министерство Тан Къфей. Двете държави ще задълбочат военното доверие и заедно ще бранят международната справедливост и правосъдие. Освен това ще организират съвместни морски и въздушни патрули и ще провеждат съвместни учения, добави говорителят.

Неотдавнашно съвместно учение на военноморските сили на Китай, Иран и Русия в Оманския залив е подобрило възможностите им да извършват морски мисии от различно естество, съобщи днес китайското министерство на отбраната.

Ученията допринесоха още повече за приятелските отношения и сътрудничеството между трите държави, каза Тан Къфей. Китай, Иран и Русия изпратиха военноморски части, включващи 12 кораба, специални отряди и водолазни звена, за участие в ученията, които се проведоха между 12 и 19 март, добави той.

Китай каза по този повод, че сътрудничеството между Австралия, Великобритания и САЩ по въпроса с ядрените подводници може да предизвика надпревара във въоръжаването, отбелязва Ройтерс.

"Веднъж щом се отвори "кутията на Пандора", стратегическият баланс в региона ще бъде нарушен и регионалната сигурност ще бъде сериозно застрашена", добави Тан Къфей.

Източник: БТА

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев