АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ЦЗИНПИН: НИКОЯ СТРАНА НА ГЛОБАЛНАТА АРЕНА НЯМА РЕШАВАЩИЯ ГЛАС

Си Цзинпин
20.03.2023 / 08:48

Нито една страна на глобалната арена няма решаващия глас, който да определя целия съществуващ световен ред, пише китайският президент Си Цзинпин в статия, публикувана в руския вестник "Росийская газета" преди посещението му в Русия, което започва днес, предаде ТАСС.

"Международната общност си дава ясна сметка за това, че нито една страна в света не превъзхожда всички останали. Няма универсални модели за държавно управление и не съществува световен ред, в който решаващата дума принадлежи на една отделна страна. Солидарността и мирът на планетата без разкол и сътресения отговарят на общите интереси на цялото човечество", отбелязва Си.

"В съвременния свят текат много дълбоки промени. Мирът, развитието, сътрудничеството и взаимната полза - това е неудържим исторически повей. Многополюсността, икономическата глобализация и демократизацията на международните отношения е необратима тенденция", казва китайският лидер.

"Китай и Русия твърдо защитават базираната на ООН международна система и световния ред, основан на международното право, както и основополагащите норми и принципи на международните отношения, базирани на целите и принципите на Хартата на ООН (и) осъществяват тясна координация в рамките на ООН, Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), БРИКС, Г-20 и другите международни платформи, (като) полагат съвместни усилия за насърчаване на многополюсността и демократизацията на международните отношения", пише Си Цзинпин.

Що се отнася до войната в Украйна, китайският президент отбелязва, че страните могат да намерят рационален изход, ако се придържат към концепцията за "обща, комплексна, съвместна и устойчива сигурност". Той подчертава необходимостта "да се спазват целите и принципите на Хартата на ООН, да се уважават резонните безпокойства на всички страни в областта на сигурността, да се поддържат всички усилия, насочени към мирно уреждане на украинската криза и да се осигури стабилността на глобалните вериги на производството и доставките".

Си Цзинпин призовава да се продължи съвместната работа по "свързването на инициативата "Един пояс - един път" с Евразийския икономически съюз" и да се постигне такава "структура на развитието" на двете страни, която да се отличава с "взаимната допълняемост и съвместимост на традиционната търговия и новите форми на сътрудничество".

От своя страна в интервю за китайския вестник "Женмин жибао" Путин също се обяви за изграждането на "по-справедлив многополюсен световен ред", като от своя страна обвини Запада, че е разпалил войната в Украйна "в опит да запази глобалното си господство и еднополюсния световен ред".

Председателят на Китайската народна република Си Цзинпин пристига на тридневно държавно посещение в Русия по покана на президента Владимир Путин. Очакванията са двамата лидери да обсъдят китайския мирен план за Украйна.

Помощникът на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков заяви, че Русия оценява високо “сдържаната позиция” на Китай за Украйна.

“Запознати сме с китайския план за регулиране. Убеден съм, че и нашият ръководител, и китайският лидер ще споделят оценките си за настоящата ситуация именно в контекста на развитието на конфликта в Украйна”, посочи Ушаков.

Той добави, че Русия е съгласна с по-голямата част от оценките на Китай и подчерта, че китайската страна демонстрира “разбиране на истинските причини за възникналата криза”.

Тази сутрин в печатния орган на Китайската комунистическа партия “Женминжибао” беше публикувана статия на президента Путин, а в официоза “Российкая газета” - на председателя Си. Ушаков нарече това важен сигнал преди официалните преговори, които започват утре.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев