АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВОДНИ ОРЪДИЯ И СЪЛЗОТВОРЕН ГАЗ СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИ ПРОТИВ ПЕНСИОННАТА РЕФОРМА НА МАКРОН ВЪВ ФРАНЦИЯ

 Френски полицаи са изправени пред протестиращите на площад Площад "Конкорд" пред френския парламент (Национално събрание) в Париж, 16 март 2023 г.,
17.03.2023 / 08:46

Френската полиция използва водни оръдия и сълзотворен газ срещу спонтанен протест на площад „Конкорд“ в Париж срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон и начина, по който тя ще влезе в сила, предаде Ройтерс.

Близо 7000 души са се събрали снощи на площада, който се намира срещу сградата на парламента – на отсрещния бряг на Сена. Кореспондент на Ройтерс съобщава, че силите на реда са предприели радикалните действия, след като били замеряни с камъни.

Премиерката Елизабет Борн обяви по-рано днес, че окончателният вот в долната камара на парламента се отменя, защото дясната партия Републиканците са отказали да подкрепят правителството. Затова реформата влиза направо в сила посредством клауза в конституцията, която дава право на президента да прескочи одобрението на депутатите.

Въпреки съпротивата си срещу пенсионната реформа, Републиканците обявиха, че няма да подкрепят исканията за вот на недоверие към правителството, който заявиха, че искат от крайната десница и крайната левица.

Синдикатите обявиха нова вълна от стачни действия идния четвъртък.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев