АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТАЧКАТА ВЪВ ФРАНЦИЯ - БАРИКАДИ ОТ ЧУВАЛИ С БОКЛУЦИ СЕ ИЗДИГАТ В ПАРИЖ, НАНТ, РЕН И ДРУГАДЕ

 Париж - 14 март 2023 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
15.03.2023 / 17:56

Борбите на французите срещу пенсионната реформа навлязоха в нова критична фаза: Париж е затрупан с боклуци заради продължителната стачка на сметосъбирачите.

Хиляди хора участват в нова демонстрация срещу правителствената реформа на пенсионната система в Париж, Франция, 15 март 2023 г. Протестите продължават в цялата страна заради плана на френското правителство да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години до 2030 г. На 9 март мнозинството от сенаторите потвърдиха увеличаването на законната пенсионна възраст до 64 години, окончателното приемане на реформата може да се проведе на 16 март в парламента.

Барикади от чували с боклуци се издигат в Париж, Нант, Рен и други френски градове. В столицата стачката на служителите по чистотата продължава девети ден, а теглото на несъбрания боклук надхвърли 7000 тона. Растящите купища с чували смет са особено неприятна гледка пред парижките ресторанти, които въпреки това не затварят. Положението все повече тревожи санитарните власти и парижаните, които се оплакват от зловония и плъхове.

Правителството на президента Макрон обвини в несправяне със ситуацията кмета на Париж, социалистката Ан Идалго, която подкрепя протестите. Вътрешният министър Жерар Дарманен настоя за принудително връщане на работа на служителите по чистотата.

Сметосъбирачите са яростни противници на реформата, която предвижда и за тях увеличаване с две години на възрастта на пенсиониране. И днес продължават стачката в транспорта и многолюдните улични протести в цялата страна. Най-спорният член 7 от законопроекта - за увеличаването на възрастта на пенсиониране на 64 години, днес беше одобрен от комисия от двете камари на парламента

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев