АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РУМЪНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ КЛАУС ЙОХАНИС Е НА ОФИЦИАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ ПО ПОКАНА НА РУМЕН РАДЕВ

Румен Радев и Клаус Йоханис
15.03.2023 / 14:02

Президентът Румен Радев и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин в София. Румънският президент е на официално посещение в страната ни по покана на Румен Радев. Българският държавен глава посрещна Йоханис с официална церемония на пл. „Св. Ал. Невски“. Знамето на Румъния е издигнато пред сградата на президентството заради посещението на Йоханис.

Темите за енергийната, икономическа и транспортна свързаност, както и общата перспектива за присъединяване към Шенген ще бъдат във фокуса на визитата на Клаус Йоханис в София.

Очаква се двамата президенти да подпишат политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство.

"Документът предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти, посветени на развитието на Дунавския регион, подобряване на енергийната сигурност, насърчаване на зелената енергия, сътрудничеството в областта на европейските въпроси и на отбраната и сигурността в контекста на многобройните трудности, причинени от войната в Украйна", съобщават от президентската администрация на северната ни съседка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев