АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МС НЯМА ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ОПРЕДЕЛИ ПАРАМЕТРИТЕ НА ПАРАВАНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ

Гълъб Донев
15.03.2023 / 13:22

Министерският съвет няма задължение да определи параметрите на параваните за гласуване, коментира в началото на днешното правителствено заседание премиерът Гълъб Донев. Той обяви, че не разбира аргументите на районните избирателни комисии, които искат от него указания какви паравани да осигурят за изборите на 2 април.

Проблемът с параваните възникна от промените в Изборния кодекс, тъй като те заменят т.нар. тъмни стаички. ЦИК препраща към Министерския съвет всички питания на Районни избирателни комисии и областни управители за това как трябва да изглеждат те, тъй като по закон това е институцията, която отговаря за техническата организация на вота.

А днес премиерът Донев обясни, че т.нар. тъмна стаичка никога досега не предизвиквала смут за разлика от паравана и допълни:

"Тъмната стаичка, въпреки че нито е тъмна, нито е стаичка, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото тълкуване на единственото ѝ предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин".

"Стандартизацията в случая може само да ограничи общинските избирателни комисии и да ги лиши от възможността да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините. В този смисъл разбираме отказа на ЦИК да упражни ролята си на орган, даващ методически указания във връзка с изборния процес".

Донев подчерта, че на вота през октомври комуникацията с ЦИК е била на високо ниво:

"Разчитаме да бъде запазено постигнатото добро взаимодействие".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев