АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙ: ПАКТЪТ АУКУС ЩЕ НАВРЕДИ НА РЕГИОНАЛНИЯ МИР И НА СТАБИЛНОСТТА

Ван Вънбин, говорител на китайското МВнР.
14.03.2023 / 11:51

Китайското външно министерство нападна вербално ядрената програма за подводници - АУКУС, подписана от Австралия, Обединеното кралство и Съединените щати, като подчерта, че подобно споразумение ще навреди на мира и стабилността в региона. Това заяви говорителят на министерството Ван Вънбин във вторник.

"Програмата за подводници AUKUS е по типичния манталитет на студената война, който само ще стимулира надпреварата във въоръжаването и ще саботира международната система за ядрено неразпространение. Последното съвместно изявление показва, че трите страни, в името на собствените си геополитически интереси, напълно пренебрегват опасенията на международната общност", подчерта говорителят по време на пресконференцията, предаде Ройтерс.

Говорителят също така предупреди, че трите държави са "тръгнали по опасен път", обвинявайки Вашингтон, Канбера и Лондон в напълно пренебрегване на притесненията на международната общност.

"Сътрудничеството по отношения на ядрени подводници между САЩ, Обединеното кралство и Австралия включва ядрено въоръжени страни, прехвърлящи голямо количество силно обогатен за оръжия уран към неядрена страна, което представлява сериозен риск в ядреното разпространение и е в нарушение на целта и принципа на Договора за неразпространение на ядреното оръжие", добави той.

Ван Вънбин обаче отбеляза, че "Китай и САЩ поддържат необходимата комуникация. САЩ трябва да проявят искреност, да се срещнат с Китай на половината път и да върнат двустранните отношения на пътя на практическите действия".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев