АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ БЛОКИРАХА ГЛАВЕН ПЪТ РУСЕ-ПЛЕВЕН

Протест срещу безмитния внос на зърно от Украйна и срещу стратегическия план в земеделието.
13.03.2023 / 12:52

Зърнопроизводители от Великотърновско, Русенско и Плевенско блокираха главен път Русе-Плевен при свищовското село Горна Студена на протест срещу безмитния внос на зърно от Украйна и срещу стратегическия план в земеделието. Около 50 селскостопански машини за кратко блокираха главния път.

"Протестът е безсрочен", заяви един от координаторите на протеста Димитър Димитров, председател на земеделската кооперация в село Александрово:

По думите му това се прави умишлено, за да може българските производители да се провалят да загубят субсидиите, които им се полагат от Европейския съюз. Той допълни, че в момента пазарът е сринат, а складовете на зърнопроизводителите са пълни с непродадено зърно.

"В момента няма пазар, а наближава жътвата. Трябва да имаме средства да се разплатим с контрагенти", посочи още той.

Протестиращите земеделски производители искат всички българските евродепутати да защитят в Брюксел интересите на земеделските производители.

Проблемът с безмитния внос на украинското зърно е много голям, тъй като то не отговаря на стандартите в ЕС за земеделска продукция, не се третира със съответните препарати и торове, посочиха още протестиращите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев