АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ШЕСТВИЯ В СОФИЯ, ВАРНА И ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ СРЕЩУ УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Снимка: Фейсбук, група "Свободна и мирна България"
13.03.2023 / 08:30

Протест под мотото "България - зона на мира" и срещу участието на страната ни във войната в Украйна, се проведе в неделя следобед в София и още няколко големи градове на страната.

Шествия едновременно се състояха в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Силистра, Казанлък, Шумен и Търговище.

Организаторите обявиха, че излизат на шествието за мир, защото "България не дава синовете си".

"България е зона на мира, тя не участва нито с хора, нито с оръжие, санкции, боеприпаси или резервни части в никоя война! България иска мир между братските нам народи и, на първо място, край на ескалацията на войната. Българската земя е площадка за мирни преговори, а не за ракети; българите са миротворци, а не пушечно месо!", казват те във възванието си в социалната мрежа.

Като инициатори на похода за мир са посочени граждани, както и от "Български национален съвет за мир", "Свободна и мирна България", НСС "Св. Георги Победоносец", Обединение 29 - политически партии и лидери не присъстват сред тях.

В София хората, организирани през социалната мрежа и без участието на политици, потеглиха от пилоните на НДК и стигнаха до жълтите павета пред Министерския съвет, като развяваха български знамена, а някои и Самарското знаме.

Хората се притесняват да не бъдат изпращани български войници при ескалация на конфликта.

На протестните плакати можеше да се видят призиви "Без български момчета в кланицата!", "Отново Източен фронт!!! - ще минат и без нас".

Шествието във Варна бе съпътствано от полиция, униформени и побицейски коли имаше и на останалите места в страната, където се проведоха демонстрации. Организаторите твърдят по техни данни, че в протеста са се включили около 10 000 души в цялата страна.

Източници: БНР, dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев