АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙ: САЩ ДА ИЗТЕГЛЯТ ВОЙСКИТЕ СИ ОТ СИРИЯ И ДА СПРАТ ДА МАРОДЕРСТВАТ ТАМ

Мао Нин
10.03.2023 / 11:39

Китай призовава САЩ да изтеглят войските си от Сирия и да спрат да плячкосват страната. Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин заяви това на брифинг в петък.

"САЩ незаконно се намесиха във военните действия, свързани със сирийската криза, което доведе до смъртта на голям брой невинни цивилни граждани и до сериозна хуманитарна катастрофа", заяви Мао Нинг.

"Призоваваме Съединените щати искрено да зачитат суверенитета, независимостта и териториалната цялост на другите държави и незабавно да прекратят незаконното военно присъствие и мародерството в Сирия", каза тя. Мао Нинг също така призова американските власти да отменят "незаконните едностранни санкции" срещу Сирия и да спрат действията, които влошават хуманитарната ситуация в страната.

Според говорителката на Министерството на външните работи на КНР през годините на сирийската криза най-малко 350 хил. души са загинали от последиците на военния конфликт в страната, а 14 млн. души се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.

В сряда Камарата на представителите на САЩ не успя да приеме резолюция, която да задължи администрацията на Вашингтон да изтегли всички американски войски от Сирия. Инициативата беше внесена през февруари от члена на Камарата на представителите Мат Гец (републиканец, от Флорида). Той подчерта, че Конгресът не е разрешавал използването на американски сили в бойни действия на сирийска територия.

На 4 март генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, посети Сирия, където заяви, че американското военно присъствие в страната е "от решаващо значение за сигурността както на САЩ, така и на техните съюзници".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев