АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОТКРИВА ИЗЛОЖБА "80 ГОДИНИ ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ"

Румен Радев
10.03.2023 / 09:04

Държавният глава ще открие документална изложба в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", а по-късно ще се включи в церемония пред Паметните плочи на спасителите на българските евреи до храма "Света София".

Събитията от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война са под патронажа на президента.

В изложбата "80 години от спасяването на българските евреи" са включени експонати от фонда на Националната библиотека, както и наградите, с които посмъртно е удостоен цар Борис III от международните еврейски организации. Експозицията показва ръкописи, старопечатни и редки книги, фотографии и документи на български, иврит и на турски език.

Документални извори и спомени на съвременници разказват за събитията в България през периода 1940-1943 година, пряко свързани със спасяването на близо 50 хиляди български евреи от нацистките лагери на смъртта. Специално място е отделено на документалните свидетелства, включително и от германски архиви, които разкриват позицията на цар Борис III по еврейския въпрос.

Акцент е поставен и върху реакцията на народните представители от 25-ото народно събрание в писмото на Димитър Пешев, подписано от 43-ма депутати. Сред темите в изложбата са заслугите на Българската православна църква и Светия синод в защита на евреите, както и Кюстендилската акция от март 1943 година.

"Тогава видях добротата и любовта. България спаси 50 хиляди. Българският пример показва как една малка страна, която беше една хапка за Хитлер, която беше под неговия ботуш, как тази малка страна три пъти му каза "не, няма да го направим, няма да ги пратим". Това показва как един малък Давид може да победи един голям Голиат", казва известният историк и общественик в Израел проф. Михаел Бар-Зоар. Той ще бъде почетен гост на събитието в Националната библиотека.

Бар-Зоар и семейството му са сред хилядите български евреи, спасени от лагери на смъртта по време на Втората световна война.

Пощенска марка за годишнината

Главният изпълнителен директор на Български пощи Филип Алексиев ще пусне в употреба издание на тема "80 години от спасяването на българските евреи".

На събитието в Регионалния исторически музей в София ще участват и председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. Александър Оскар, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и художникът Николай Петрусенко.

Пощенско-филателното издание се състои от една пощенска марка в блок и специален пощенски печат.

Възпоменателна церемония, молебен и Поход на толерантността в София

Столичната община и организацията на евреите в България „Шалом“ организират възпоменателна церемония, която ще започне в 11 ч. пред "Паметника на спасението" в градината „Св. Климент Охридски“. Преди това - от 10.30 ч. - пред храма "Света София ще бъде отслужен молебен за мир и от там ще тръгне Походът на толерантността.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев