АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ГЕРДЖИКОВ ГНЕВЕН, ПРОДЪЛЖАВА ДА ПИТА БТВ: ЗАЩО СЕ СРАМУВАТЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК?

Проф. Герджиков продължава да пита БТВ: Защо се срамувате от българския език?
09.03.2023 / 10:18

Бившият служебен премиер и уважаван юрист проф. Огнян Герджиков продължава да търси от водещите на bTV отговор на един въпрос, който явно отдавна го мъчи.

В сряда той беше на гости на Цветанка Ризова в предаването "Лице в лице".

"Защо bTV се срамува от българския език? Защо избягва кирилицата? Аз това дълбоко не го разбирам", каза с остър тон проф. Огнян Герджиков на водещата Цветанка Ризова.

Герджиков: "Нали сте българска телевизия! Защо се пишете на латиница - BTV?"

Ризова: "Защото е марка, и защото сме международна компания."

Герджиков: "Няма такова нещо! Вие сте вписани в българския търговски регистър и задължително трябва да се изписвате на български. Може допълнително на чужд език! Така че много ви моля, това е истинско безобразие - такава телевизия по този начин да се афишира с латиница. Това е моят предварителен анонс към вас."

"Добре" - засмя се Ризова.

В защита на българския език в последно време се изказва и конституционния съдия прфо. Атана Семов.

“Окепазяването на нашия език е стигнало до равнища, които не ни позволяват нито повече да търпим, нито да си затваряме очите и да мълчим. За съжаление публичното говорене на политици и на журналисти е пълно с нелепи абсурдни примери за тежка неграмотност, граничещи с отказ от смисъла на словото”, каза той отново в предаването “Лице в лице”.

“Да кажеш - стартират преговори, означава неразбиране на смисъла на думата. Може ли да стартира заседание, мандат, проверка? Всеки втори телевизионер го използва. Могат да стартират само спортистите, а има по-лесна за използване дума - започва”, добави Семов.

Според него използването на такива ненужни чуждици съсипва езика.

“Естественият край на стартирането е финализирането. Всичко се финализира в нашите медии и в политическото говорене. Всеки втори инициира и таргетира, и непременно интервенира, а доставките задължително се диверсифицират, защото ако се разнообразяват няма да звучат достатъчно интернационално. Разходите задължително се оптимизират, кадрите се квалифицират, кандидат-министърът имал експертиза. Експертизата е анализ на специалист въз основа на проведено от него проучване. Не можеш да имаш експертизата, защото тя е документ, анализ”, добави Семов.

“Не изключвам всъщност да се окаже, че в наши дни неграмотността се канонизира. Унищожаването на езика е една от най-преките магистрали към самоунищожението на нацията. Правилата на езика са първите правила на обществото”, каза още той.

Според него използването на нефелни чуждици не е никаква модерност, а е нашенска най-обикновена потребност да се правим на нещо, което не сме.

Проф. Герджиков обясни защо НДСВ се впускат в изборната битка за 49-тото Народно събрание. “Вече две години се въртим в един омагьосан кръг. Не можем едно стабилно управление да си изберем и един действащ парламент. Решихме, че НДСВ е партия с много положителен опит. Основната заслуга е на НДСВ за влизането на България в Европейския съюз, НАТО. Истинското възкресяване на българската икономика беше на НДСВ. Сега бихме могли да направим нещо подобно”, каза Герджиков.

Според него не можем да искаме всичко да е само във възходяща линия - има спадове и възходи.

“Имам една болна тема и това е законодателството. Още 2001 г., когато бях председател на 39-тия парламент, аз организирах Консултативен съвет от изтъкнати юристи, които бяха безкрайно полезни. Следващият парламент също имаше, но дойде 2009 г. и там нещата се пречупиха. В държави от ЕС има такива съвети”, смята той.

По думите му нашите закони се променят постоянно. “Може би няма такава държава в ЕС. Това безхаберие от истинското право ме изкарва от равновесие. Изборният кодекс от 2014 г. до сега е променян 25 пъти. Какво показва това - проба, грешка. Основното е от некадърност”, уточни Герджиков.

“Имаме голям шанс да влезем в парламента. Ние сме отворени да работим с всички, с изключение на “Възраждане”, които изповядват различна религия от нашата - вън от НАТО, вън от ЕС. С останалите партии бихме могли да намерим общ език”, каза той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев