АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩЕСТВЕНИЯТ СЪВЕТ КЪМ ЦИК ПРЕДЛАГА ДА СЕ ПРОВЕДАТ СИМУЛАЦИИ НА СЛУЧВАЩОТО СЕ СЛЕД КРАЯ НА ИЗБОРНИЯ ДЕН

 Цветелина Пенева
08.03.2023 / 09:14

„Видеонаблюдението не е основен способ за контролиране на честността на изборния процес. Най-важен е човешкият елемент“. Това заяви пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

„Всички парламентарно представени партии имат свои членове, присъстват застъпници и наблюдатели. Не може една машина да е гарант и да се пренебрегне човешкият фактор. Тази видимост, която ще се случи, обаче ще покаже какво става, когато изборният ден приключи. Никой досега не знаеше, освен присъстващите членове на секционни комисии, застъпници и наблюдатели“.

Възлагането на процедурата по видеонаблюдение на Министерството на електронното управление се случи след като Изборния кодекс беше дописан в края на 2022 г., напомни Пенева.

„Никой не може да дискутира дали трябва да има видеонаблюдение. Министерството на електронното управление трябва да се опита по най-ефективен начин да го осигури, иначе ще провали тази клауза от Изборния кодекс“.

Напоследък комуникацията на Обществения съвет с ЦИК не е на висота, посочи още Пенева.

„Ние обаче продължаваме да мислим как да подпомогнем работата на ЦИК. Днес ще предложим да се извършат симулации на случващото се след края на изборния ден. Изборният кодекс е променен. За първи път бюлетините от машинното гласуване ще се броят ръчно от членовете на секционните комисии. Всичко ще става в условия на видеонаблюдение и видеоизлъчване. Самата процедура все още не е уточнена. Тя ще бъде разписана в методическите указания на ЦИК, които всички очакваме. Предлагаме ЦИК да направи симулации сега, за да може да се утвърди последователността на действия. Трябва да се дадат ясни указания какво ще се случи, когато се включи устройството за видеонаблюдение“.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК посочи следната възможна последователност на дейностите:

„Задължително да се броят отделно двата вида бюлетини. Това означава да не се отварят кутиите едновременно. Да се отвори първо урната с хартиени бюлетини, да се сортират, преброят и покажат пред устройството за видеонаблюдение.

След като се попълнят данните от хартиените бюлетини в протокола, тогова да се отвори следващата кутия. Важна е последователността, в която се показва бюлетина след бюлетина пред камерата“.

От съществено значение е и обучението на изборната администрация в секционните комисии, обясни тя.

„Призоваваме ЦИК да побърза с методическите указания“.

Общественият съвет винаги е настоявал за повече прозрачност и максимално използване на функционалностите на устройствата за машинно гласуване, заяви Пенева.

„За да има последващ контрол, трябва да се използва и информацията от флаш паметите“

Личното й мнение е, че всеки трябва да изпълни гражданския си дълг и да гласува, както и да участва в комисии, или пък като застъпник.

„На изборите имаме възможност да се включим в обществените процеси. Възможност да изразим гражданската си опозиция. Не трябва да се нагнетява обстановката. В България, като цяло, сме имали честни избори. Не можем да кажем, че са били опорочени или е имало съмнение в резултата“

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев