АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ГЛАСУВАНЕ В ЧУЖБИНА

Избори 2023
07.03.2023 / 08:44

Близо 39 хиляди са вече подадените и потвърдените заявления за гласуване в чужбина през електронната форма на сайта на ЦИК. В полунощ българско време изтича срокът за подаване на заявленията. На базата на данните ще бъдат окончателно определени местата и броят на секциите зад граница , в които ще се гласува на изборите на втори април.

Изборния кодекс посочва, че секция зад граница се разкрива при минимум 40 подадени заявления за едно място, посочено от сънародниците ни с избирателни права.

Данните сочат, че заявленията подадени от Турция са над 24 хиляди, тези от Великобритания и Германия - по над 2200, тези от САЩ над 1700. Активно се заявява гласуване от Испания и Нидерландия.

Хората, подали заявления, ще бъдат вписани в избирателните списъци по места и ще бъдат заличени от секциите по постоянния си адрес в България. В разкрита секция може да гласува всеки, който се намира зад граница в деня на вота, като ще бъде дописван в списъците и ще попълва декларация, че няма да гласува на друго място.

ЦИК очаква от външното ни министерство и информация дали всички приемащи държави са дали съгласие за провеждане на изборите, към момента се знае, че в Чехия има разрешение за гласуване само в посолството ни.

Ще се преценява и дали секции ще има в част от курортите на Гърция и на Турция. Те би трябвало да се разкрият служебно, тъй като на предходни избори там гласувалите са повече от 100 избиратели, но сега се проверява дали към 2 април там ще има български туристи.

До края на тази седмица би трябвало да има яснота за местата и броя на секциите зад граница и да се пристъпи към разкриването им и попълване съставите на секционните комисии, за което в ЦИК ще има консултации с парламентарно представените сили от 48-ото народно събрание.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев