АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА 16 МАРТ - КОНЦЕРТ НА СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР С МЛАДИ МУЗИКАЛНИ ТАЛАНТИ

На 16 март - концерт на Симфоничния оркестър с млади музикални таланти
06.03.2023 / 16:00

Пианистът Стефан Симов и Ива Маринова - цигулка, представят трудна и взискателна, но богата и живописна музикална програма на сливенска сцена. Двамата са едни от най-изявените и най-награждавани млади музикални таланти на България. На 16 март пред сливенската публика те участват в камерен концерт от цикъла „Млада Европа“ на тазгодишния юбилеен сезон на Сливенския симфоничен оркестър.

ПРОГРАМАТА

В програмата на концерта са големите композитори на света Бетовен и Чайковски. В първата му част е гениалният Бетовен, с известната му прелестна Соната N 5 "Пролетна" за цигулка и пиано и романтикът Чайковски – с Валс-скерцо. От българските композитори публиката ще чуе две имена. Ще бъде представена Сюита за цигулка и пиано, написана през 1940 г. от Парашкев Хаджиев, най-продуктивният наш

композитор на музикално-сценични творби. От Панчо Владигеров, най-яркият български композитор, основоположник на редица жанрове в българската музикална школа – Романтичен валс оп.12, Концертно Шими, песен из "Българска сюита" оп. 21 и рапсодия "Вардар" оп.16.

През 2022 г. се навършиха 100 години от премиерата на Българска рапсодия „Вардар” – една от емблемите на националната ни култура. Най-известната творба на българския композитор, пианист и диригент Панчо Владигеров завладява с празнична, бляскава и колоритна музика, написана с размах, каквото е въобще неговото творчество.

Първият вариант на Рапсодия "Вардар", оп.16 е за цигулка и пиано. Двамата братя близнаци Панчо и Любен Владигерови свирят премиерно пред публика новото произведение Българска рапсодия за цигулка и пиано оп. 16 в 1922 година. През 1927-ма, след концерт в Париж, френската критика пише за „Вардар”: „ … много интересни артисти: цигулар и композитор- пианист и интересна и пропита от всякакви модернизми музика…”. Премиерата на разработения от Владигеров оркестров вариант на Рапсодията е на Пражкия фестивал на българската музика през 1928 година. После Рапсодията звучи в Карнеги хол и на Залцбургския фестивал. Алберт Айнщайн поднася поздравленията си на композитора, когато я чува.

СОЛИСТИТЕ

Музикалната кариера на пианиста Стефан Симов и цигуларката Ива Маринова започва от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Днес младите солисти имат вече завидни биографии. През 2022 г., заедно с Ива Маринова, Стефан Симов печели Първа награда на Националния академичен конкурс за акомпанятори "Проф. Савка Шопова- Маркова", както и първа и специална награда на конкурса "Върбан Върбанов" в Бургас.

Миналата година Стефан Симов завършва музикалното училище като един от най-добрите негови випускници, в класа по пиано на Емилия Канева. Учи клавирен съпровод при Ивелина Казанджиева и Силвия Стоянова и камерна музика при Даниела Черпокова. От 2013 г. участва в много международни конкурси. С интелигентност и талант, става лауреат на клавирния конкурс „Лист-Барток-Кодай“, София, 2017 г., „От Бах до джаза“, Атина, 2018 г., „Шуман-Брамс“- Пловдив, "Стелла Ослекова". Признат е за най-добър изпълнител на класическа музика в конкурса за пиано „Класика и съвременност“, Стара Загора, 2016 г. Печели международни музикални конкурси в Сърбия и Македония. Стефан Симов участва в много музикални събития в България като солист. Участва в интересни проекти в областта на камерната музика, сред тях – дуо пиано с перкусии. С перкусиониста Боян Боков изнасят три концерта в Братислава, където през 2018 г. закриват и месеца на българската култура.

Ива Маринова тази година ще навърши 18 години, но отдавна е известна като едно от най-добрите деца цигулари в България. Дъщеря е на Милена Вълева, преподавателка в Софийското музикално училище. От 5-годишна е ученичка в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, в класа на Екатерина Драмалиева, от 2021-ва учи камерна музика при Магдалена Далчева. Участвала е в майсторските класове на Минчо Минчев, Мичо Димитров, Димитър Буров, Симеон Симеонов, Леонид Кербел, Исидора Шварцберг, Иври Гитлис, Мидори Гото. През 2016 г. участва в Международния курс по камерна музика и фестивал за млади музиканти „Музика Мунди“ в Бюксел, Белгия.

Първата си награда получава 7-годишна, през 2012 г. – златен медал и награда на камерен оркестър „Орфей” на конкурса за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник. Следващата година печели сребърен медал на конкурса „Добрин Петков” в Пловдив.

Завоюва златен медал на Международния конкурс за инструменталисти във Велико Търново през 2014 г., а през 2015 г. – трета награда на Международния конкурс за цигулари „Млади виртуози“. През 2016 г. има изява във Виена, в камерен концерт с българска музика. През 2017 г. печели втора награда на името на Васко Абаджиев в Международния конкурс „Музиката и земята“ в София и втора награда на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен. Завоюва първа награда на Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково, The Golden Keys, Международния конкурс за цигулари в Ниш, Сърбия.

Ива концертира с успех в София, Русе, Варна, Бургас, Перник, Велико Търново. Предстои да се чуе и Сливен, на 16 март, от 18,30 часа.

Това е третият от петте камерни концерта в изобилната на музикални събития юбилейна програма на Сливенския симфоничен оркестър. За почитателите на класическата музика в Сливен, Стефан Симов и Ива Маринова ще изпълнят една наистина трудна и взискателна, но пищна и колоритна програма.

Пресслужба на община Сливен

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев