АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЖЕФРИ САКС: АМЕРИКА ПЛАТИ ЗА СВАЛЯНЕТО НА УКРАИНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ

Джефри Сакс
06.03.2023 / 08:58

Конфликтът в Украйна започна преди девет години, твърди икономистът. Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Конфликтът в Украйна отразява нарастващото напрежение между Съединените щати и Русия през последния четвърт век, според Джефри Сакс, икономист и професор в университета "Колумбия", който добавя, че "войната започна преди девет години с участието на Съединените щати при свалянето на украинския президент Виктор Янукович", а бомбардировките над Сърбия той нарича "ужасна грешка".

И всичко започна с експанзионистичната и хегемонистична политика на Америка и тяхната идея, че „в еднополюсен свят САЩ могат да правят каквото си искат и да строят военни бази където си искат и когато си искат“, разкрива той пред читателите на The New Yorker.

Ситуацията беше допълнително утежнена от първата фаза на разширяване на НАТО в Централна Европа, отбелязва той.

„И тогава дойде войната за Сърбия и бомбардирането на Сърбия от силите на НАТО. Това според мен беше ужасна грешка. Има много неща, които не знаем публично за това. Вътрешни хора ми казаха много. Не знам дали са „Истина или не, вярвам обаче, че това беше ужасна грешка“, казва Сакс.

След това Буш продължи да разширява НАТО, дишайки във врата на Русия, приемайки за членове три балтийски държави, заедно с Румъния, България, Словения и Словакия.

„През 2008 г. дойде абсолютно ужасното решение на Буш да разшири НАТО и да прокара идеята, че това ще бъдат Украйна и Грузия. Това по същество ни насочи не само по пътя на абсолютно затягане на отношенията, но и към пътя на тази война. Всъщност тази войната започна преди девет години, с активното участие на САЩ в свалянето на украинския президент Виктор Янукович през февруари 2014 г.“, твърди Сакс.

Той също така отбелязва, че тласкането на Грузия в НАТО всъщност е предизвикало война в тази страна, което според него е било посланието на Русия: няма да влезете в НАТО. Според него това е било и послание към Украйна, в която САЩ вече са участвали в разделението на обществото на за и против Алианса.

Затова Сакс казва, че „може да разбере защо те биха искали да бъдат част от НАТО“, но не може да разбере „защо Съединените щати смятат, че е безопасно и разумно да натикат НАТО в Украйна, в Грузия“.

„Това е напълно безразсъдно. Въпросите за Крим и Донбас възникнаха след участието на САЩ в преврата срещу Янукович, защото преди това Русия не претендираше за Крим. Това, което Янукович договори с Русия, беше дългосрочен договор за наем, така че базата на руският флот щеше да бъде в Севастопол и щеше да е там най-малко до 2042 г. В Донбас имаше дебат за автономия, но всичко беше много далеч от избухването на война“, напомня Сакс.

И всичко това се случи, защото, за разлика от своя предшественик Виктор Юшченко, Виктор Янукович не искаше да се присъедини към НАТО и твърдеше, че неутралитетът е най-добър за Украйна - което беше проблем за САЩ. „Това, според мен, беше възприето като обида към американските политици, които възнамеряваха да разширят Алианса. В края на 2013 г., когато избухнаха протести срещу Янукович, САЩ бяха пряко замесени, плащайки много на онези, които ръководят това така наречено движение и подпомагане на финансирането на преврат“, разкрива икономистът пред читателите на The New Yorker.

Сакс припомня още, че след свалянето на Янукович редица правителства в Европа и САЩ въоръжаваха Украйна, модернизираха украинската армия и инвестираха милиарди долари във въоръжение. За него, казва той, е "ужасно", че конфликтът можеше да бъде избегнат в края на 2021 г., но не се случи.

"Президентът Путин постави на масата три искания: без разширяване на НАТО, Крим да остане част от Русия и изпълнение на споразуменията от Минск. Съединените щати ги отхвърлиха", посочва Сакс.

Икономическият експерт не е доволен, че специалната военна операция в Украйна се "възприема като война на един човек" в западните медии. „Това не е война на един човек. Това е война, която има своите причини и, както каза фон Клаузевиц, това е продължаване на политиката с други средства и ние трябва да разберем това възможно най-ясно, за да можем да сложим край войната възможно най-скоро, защото хората страдат всеки ден“, посочва той.

"Обама възложи на ЦРУ да свали Асад"

Джефри Сакс засегна и ситуацията в Сирия. На въпрос на журналист дали е наясно, че Башар Асад „е диктатор, който изби своя народ“, той отговори с просто „не“.

Репортерът на "Ню Йоркър" повтори учудено: "Не?"

„Знам много повече, отколкото вие знаете за Сирия, защото знам много за ежедневните събития от пролетта на 2011 г. нататък и ви призовавам да го приемете сериозно“, предупреди той.

Сакс напомня, че през 2011 г. САЩ решиха да свалят Асад, а някъде около 2012 г. президентът Обама даде на ЦРУ задача да работи за свалянето на Асад в Близкия изток.

„Асад беше съюзник на Русия. Често, нелепо, в нашите медии казваме, че Путин е влязъл в Сирия, защото хората не разбират, че Обама е възложил на ЦРУ да свали Асад от власт, а САЩ блокираха усилията за мир, които бяха много близо до постигането през 2012 г." заключва Сакс.

Източник: "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев