АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УНГАРИЯ ОТЛОЖИ ВОТА ЗА ВЛИЗАНЕ НА ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ В НАТО

Виктор Орбан
02.03.2023 / 20:14

Унгария отново отложи гласуването за ратифициране на кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО, според актуализиран график, публикуван в четвъртък на уебсайта на Националното събрание, последното от поредица от отлагания, които разочароваха западните съюзници, предава Асошиейтед Прес.

Забавянето отлага гласуването с две седмици до парламентарната сесия, започваща на 20 март. Унгария остава единствената страна членка на НАТО освен Турция, която все още не е одобрила кандидатурите на двете скандинавски страни да се присъединят към западния военен алианс.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че той лично е за присъединяването на двете страни към НАТО, но твърди, че правителствата в Стокхолм и Хелзинки са "разпространили явни лъжи" за Унгария, което повдига въпроси сред депутатите в неговата партия относно това дали да одобрят кандидатурите им.

В радио интервю на 24 февруари Орбан потвърди, че Унгария ще изпрати парламентарна делегация в Швеция и Финландия, за да потърси "разяснения" по повдигнатите въпроси, преди ратификацията да може да стигне до гласуване в парламента.

"Не е редно да искат от нас да ги вземем на борда, докато разпространяват явни лъжи за Унгария, за върховенството на закона в Унгария, за нашата демокрация и за живота тук", каза Орбан. "(Как) някой може да иска да бъде наш съюзник във военна система, докато безсрамно разпространява лъжи за Унгария? Така че нека спрем за приятелски разговор и да ги попитаме как е възможно това.

Закъсненията, които идват последователно от юли 2022 г., разочароваха някои страни в Европейския съюз, както и членове на опозиционните партии в Унгария.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев