АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: ЗАПОЧВА ИЗГОТВЯНЕТО НА МЕХАНИЗМИ СРЕЩУ СПЕКУЛАТА

Гълъб Донев
01.03.2023 / 13:54

Премиерът Гълъб Донев ще подпише днес заповед, с която възлага на участниците в Националното координационно звено да изготвят механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на бъргарския пазар и да предложат мерки в съответствие с националното и европейското законодателство.

Това обяви самият той в началото на редовното заседание на Министерски съвет, предаде БНТ. Председател на Националното координационно звено е вицепремиерът Христо Алексиев.

"Поскъпването на хранителните стоки е чувствителен въпрос, даже болезнен за голяма маст от хората в България. В резултат на усилията на правителството през последните седмици излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените. Заради спекулациите по темата "спекула" отново ще уточня, че националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и нелоялната конкуренция", изтъкна той.

Гълъб Донев допълни, че някои откровено са злоупотребили с темата като са си приписали заслуги за падането на цените, използвайки цената на сиренето, за да отклоняват или привлекат вниманието на публиката.

"Ще припомня какво казва народът ни в подобни ситуации - приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари. В търсенето на решения разчитаме на партньорството на търговските вериги, с които не водим война, а разговор. Разговор, който започнахме още миналата есен. Ще отбележа, че напоследък забелязваме движения на някои цени на храни надолу, обозначени като трайна промоция, което лично аз разчитам като знак за преосмисляне на методите за образуването на цените на храните в търговските вериги", каза той.

Предстои правителството да покани на следваща среща представителите на търговските вериги като в нея ще вземат участие и производителите, каза още Донев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев