АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДЪТ ОТМЕНИ РЕШЕНИЕТО НА ЦИК ЗА СМЕСЕНОТО БРОЕНЕ НА ГЛАСОВЕТЕ НА ИЗБОРИТЕ

ЦИК
24.02.2023 / 12:50

Съдът отмени решението на ЦИК за смесеното броене на гласове на изборите - на хартия и на машина. На провело се открито заседание съдът уважи жалбите на коалиция "Левицата" и коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България" и отмени решение на ЦИК относно утвърждаване на образци на изборни книжа за провеждането на изборите на Народно събрание на 2 април 2023 г., съобщават на страницата си от съдебната институция

Матева: ЦИК може да преразгледа решението за сборното броене на машинния и хартиения вот

Решението на ЦИК предизвика вълна от негативни реакции и доведе до оставката на говорителя на комисията Цветозар Томов.

Коалиция “Продължаваме промяната - Демократична България” внесоха в Административен съд - София град жалба срещу решението на Централната избирателна комисия от 20 февруари, с което гласовете от машинния вот не се броят отделно, а директно се сумират в общия протокол с вота от хартиените бюлетини.

Според жалбата, подписана от адвокатите Надежда Йорданова и Никола Минчев, с решението си, което дори не бе аргументирано, ЦИК нарушава разпоредбите и целите на Изборния кодекс. Жалбоподателите очакват съдът да отхвърли административния акт на комисията и да ѝ даде указания как да спазва закона.

ПП-ДБ внесе жалба в съда срещу решението на ЦИК за изборните протоколи

В документа се посочва, че Изборният кодекс изисква ЦИК да публикува незабавно на сайта си както резултатите от машинното гласуване, така и от хартиеното от секционните, районните и общинските избирателни комисии. И че смисълът на това изискване е да бъде осигурена прозрачност на изборния процес, докато при решението на ЦИК е невъзможно да се установи колко са използваните бюлетини за машинно гласуване. А понеже няма изискване за разпечатване на машинния протокол, няма как да се разбере колко човека са гласували с машина и какъв е общият резултат след това. Което създава условия за несигурност при преброяването на бюлетините и проверката им. Докато хартиените бюлетини са номерирани в кочан и лесно може да се изчисли колко са използваните - действителни, недействителни, за образци или унищожени по специален ред, се изтъква в жалбата.

Невъзможността да се разбере броят на гласувалите с машина прави невъзможна и последваща проверка за законосъобразност на вота, пишат жалбоподателите. И предупреждават, че това отваря възможност да бъдат напечатани в пъти повече от действителните бюлетини за машинно гласуване за конкретни изборни секции, като ненужните бюлетини бъдат унищожени и така бъде манипулиран изборният резултат. Всички тези действия не могат да бъдат установени, проверени и предотвратени без да се преброят и запишат отделно бюлетините за машинно гласуване и те да бъдат сравнени с броя, отчетен в машинния протокол, алармира в жалбата си коалиция “ПП-ДБ”.

Освен всичко друго, директното сумиране на резултатите от машинния и хартиения вот ограничава възможността за констатиране и поправяне на допуснати грешки от секционните избирателни комисии при предаване на изборните книжа в районните.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев